Prima Stațiune Turistică de interes local din zona Buzaielor
Localitatea de la granița cu Întorsura Buzăului a fost vizitată la sfârșit de săptămână de ministrul Turismului
În vreme ce localitățile Țării Buzaielor din județul Covasna se luptă cu lucrările de infrastructură, vecina Vama Buzăului, din județul Brașov, înflorește pe zi ce trece și atinge noi și noi obiective istorice. În noiembrie, comuna a primit oficial titlul de Stațiune Turistică de Interes Local, iar vinerea trecută, pe 7 decembrie, chiar ministrul Turismului, Bogdan Trif, dar și alți membri ai Parlamentului le-au făcut o vizită.
Ideea de a transforma Vama Buzăului într-un punct de referință în turismul Țării Buzaielor, dar și al României a început să prindă contur prin proiecte și obiective mici încă din urmă cu 10 ani. Rezultatul muncii consecvente a venit în noiembrie 2018, succesul fiind încununat de o hotărâre de Guvern.
„A fi atestat ca stațiune turistică înseamnă o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinești, conform legislației în vigoare și când spun asta mă refer la Centrul de Informare Turistică, obiective turistice, parcuri de joacă pentru copii, trasee de promenadă, trasee turistice, săli de conferință și nu în ultimul rând un minim de locuri de cazare, care să atragă un anumit număr de turiști, iar toate lucrurile acestea trebuie demonstrate și faptic. (...) Am îndeplinit toate aceste criterii, am întocmit documentația la finalul anului trecut, am depus-o la Ministerul Turismului și după ce a trecut un an și pe partea procedurală între comisii și așa mai departe, a fost avizat acest proiect și s-a emis hotărârea. E o hotărâre care până la urmă ne atestă și ne confirmă efortul pe care noi l-am depus în momentul de față, dar care ne obligă în același timp de acum încolo pentru că trebuie să ținem ștacheta la acest nivel ridicat și chiar să o depășim”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș.
Peste 35.000 de turiști la Rezervația de Zimbri
Turiștii care aleg așadar Vama Buzăului, stațiunea aflată la 10 kilometri de Întorsura Buzăului și mai puțin de 50 de kilometri de Sfântu Gheorghe, pot vizita mai multe obiective turistice, printre care și renumita Cascadă Urlătoarea, cea mai mare Rezervație Naturală de Zimbri din Europa, Centrul de echitație sau pensiunile turistice cu programe specifice.
„Ne dorim să vină turiștii în Vama Buzăului în număr din ce în ce mai mare. Pe o statistică actuală, la finalul lunii noiembrie, numai în Rezervația de Zimbri au intrat peste 35.000 de turiști, ceea ce este fantastic pentru noi, dacă ne gândim că în urmă cu ceva vreme aveam turiști pe care îi număram pe degete”, a mai punctat primarul, care a subliniat că dezvoltarea domeniului turismului aduce nenumărate beneficii localității și cetățenilor săi.
„Turismul este o direcție de dezvoltare și o alternativă în conjunctura în care alte alternative ale dezvoltării localității noastre nu sunt, dar nici nu ni le dorim. Suntem acea stațiune apropiată Brașovului, ruptă de agitația de zi cu zi, acolo unde turistul poate găsi clipe de liniște”, spune Tiberiu Chirilaș.
Un nou obiectiv: pârtia de schi
Comuna se va dezvolta în continuare în ceea ce privește turismul și o pârtie de schi este un obiectiv asumat de autoritățile locale.
„Am reușit să îi răpesc promisiunea domnului ministru al Turismului că ne va ajuta să îmbunătățim infrastructura la nivelul comunei Vama Buzăului, în sensul în care chiar săptămâna viitoare o să am o întâlnire cu dumnealui pe câteva obiective concrete, pe care vrem să le dezvoltăm de acum încolo în Vama Buzăului, astfel încât să putem să îmbunătățim baza, infrastructura turistică, practic ceea vom oferi turiștilor de acum încolo. (...) Ne dorim o pârtie de schi la Vama Buzăului. Sigur, este o activitate sezonieră, doar pe perioada iernii. Cascadei Urlătoarea vrem să îi aducem îmbunătățiri și să o personalizăm, astfel încât să nu îi aducem atingere”, ne-a mai spus primarul vămășean.
Cei care au vizitat stațiunea turistică Vama Buzăului știu că turismul specific Vămii Buzăului este unul care îmbină cadrul natural deosebit, cu care este binecuvântată zona, cu activități liniștite, de relaxare, fără agitație. „Ne dorim ca turistul care vine în Vama Buzăului să se liniștească”, a încheiat edilul.