TURISM 29 ianuarie 2019

Pălinca de Sfântu Gheorghe, cea mai bună din Europa Centrală și de Est

de Covasna Media | 10116 vizualizări

Distileria din județul Covasna a câștigat 12 medalii de aur la concursul din Ungaria

Micuța distilerie din Sfântu Gheorghe, Potio Nobilis, deținută de covăsnenii Füstös Imre și Dezső Tibor, câștigă noi premii internaționale importante cu pălincile Sanct Georgius, produse în reședința județului Covasna. Cu 12 medalii de aur s-au întors acasă covăsnenii după cel mai mare concurs de palincă din Europa Centrală și de Est, Quintessence, ediția a X-a, derulat în Ungaria.

Am câștigat cel mai mare concurs de palincă din Europa de mijloc și de Est, Quintessence! Au concurat 2006 pălinci din 5 țări, din România 154! Firma noastră a câștigat 6 categorii și a cucerit 12 medalii de aur, cucerind marele premiu al concursului! Sanct-Georgius!!!”, a scris, imediat după anunțarea câștigătorilor, pe Facebook, unul dintre patronii firmei, Dezső Tibor.

Noua reușită reprezintă cu siguranță o mândrie, având în vedere numărul mare de participanți, ne-a spus și Füstös Imre, asociatul său.

Nu ne-am așteptat să câștigăm acest mare concurs, însă aveam speranțe pentru că și anul trecut am fost foarte aproape, am luat premiul II. Am câștigat la mai multe categorii, dar cel mai mândri suntem de categoria Prune. Aceasta este cea mai populară categorie, pentru că aproape fiecare producător se înscrie cu un produs, nu e ca la fructele mai exotice, să zicem așa”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, reprezentantul Potio Nobilis, Füstös Imre.

Pe lângă categoria Prune, medalii importante au venit și de la categoriile zmeură și afine, mere, vișine sau struguri pe pat de struguri.  

Cel mai important atu al calității produselor Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe este, potrivit liderilor companiei, fructul, care întotdeauna trebuie să fie de foarte bună calitate, regulă care nu își găsește compromis.

„Principiul de bază al firmei noastre este că folosim fructe de calitate superioară exclusiv, deoarece aceasta este baza obținerii unor produse de calitate impecabilă”, este, de altfel, și mesajul transmis clienților prin intermediul site-ului, www.sanctgeorgius.ro.

Apoi procesul de maturare este diferit în mica făbricuță din Sfântu Gheorghe. Deși nu e tehnică inventată aici, maturarea pe pat de fructe este utilizată în locul celei tradiționale, cu butoaie, fapt care contribuie la aroma specială cu care aceste produse se remarcă.

Obiectivul companiei: creștere pe piața internă

Extinderea la nivel internațional nu este un vis al covăsnenilor producători de pălincă, însă ei își doresc totuși o prezență mai vizibilă pe piața internă, din România. Planul vine și cu o extindere în gama de sortimente, printre care se va găsi locul și lichiorul fin.

„Nu avem planuri de noi puncte de lucru și extindere a fabricii, dar ne propunem să ne creștem prezența pe piața internă. Nu avem export, pentru că nu vrem să facem mare industrie, ci să rămânem la producție de manufactură. Avem peste 20 de noi sortimente cu 20 de fructe, iar anul acesta vom mai lansa opt produse maturate, printre care și două, trei lichioruri, cu o concentrație de alcool mai mică, pentru ca și femeile să își găsească la noi produse preferate”, ne-a mai dezvăluit Füstös Imre.

Distileria din Sfântu Gheorghe și-a început activitatea în 2012, la marginea municipiului Sfântu Gheorghe. Afacerea a pornit mai degrabă ca un hobby, au declarat în mai multe rânduri liderii companiei.

„Atât dotarea, cât și compartimentarea corespund celor mai exigente cerințe ale industriei alimentare. Dotarea am adus-o din Germania. Cel mai important și în același timp cel mai spectaculos este echipamentul de distilerie, care este ultima inovație a firmei germane Kothe: un cazan de distilare al cărei monitorizare se face prin calculator, înlesnește în mare măsură munca meșterului distilator. Putem spune liniștiți, că este o capodoperă: o coloană aromatică, de monodiștilare, care înlesnește în mare măsură munca meșterului distiler. Aceasta funcționează cu aburi.

După spălare și dezosare fructele ajung în rezervorul pentru borhot, ajungând în stadiul de distilare ideală după 5-10 zile de stat la temperatura constantă. După distilare, produsul rămâne la macerat 4-5 luni, apoi este filtrat și îmbuteliat”, este prezentarea publicată pe site-ul amintit.

Lista cu premii importante câștigate de-a lungul timpului cuprinde medalii de aur, argint și bronz la concursuri de profil, printre care Destilate, Destillata Viena, Austria (2014, 2015, 2016), Cupa Mondială a Pălincii, Gyula, Ungaria, (2013, 2014, 2015), Senta, Serbia (2013), Komarno, Slovacia (2012–2013) și nu în ultimul rând Quintessence, Ungaria, (2015, 2016, 2017).

De amintit este și faptul că „toate sortimentele produse până acum au obținut cel puțin o medalie”, potrivit site-ului de prezentare al distileriei. Tot aici se poate vedea că prețurile produselor variază între 79 de lei și 209 lei, pentru gama Naturalis de 0,35 de litri și între 98 de lei și 279 de lei pentru cele la gramaj de 0,5 litri.

Iulia Drăghici – Taraș

Sursă foto: Facebook/ Dezso Tibor

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.