TURISM 19 septembrie 2019

„Orașul Palpabil” ar putea fi inaugurat luna viitoare

de Daniela Luca | 2693 vizualizări

Macheta a fost turnată în bronz, iar acum se lucrează la soclu 

Recent s-a finalizat turnarea în bronz a machetei pe care se vor regăsit cele mai importante clădiri din centrul orașului Sfântu Gheorghe. Deși inițiatorii proiectului doreau să finalizeze „Orașul Palpabil” încă  de anul trecut, acest lucru s-ar putea întâmpla la sfârșitul lunii octombrie, însă nici acest lucru nu este sigur. Macheta va fi amplasată în centrul reședinței de județ și va fi utilă atât  nevăzătorilor, cât și turiștilor. 

Clădirile din centrul orașului Sfântu Gheorghe au prins contur în cadrul unei machete din bronz care cu siguranță va atrage o mulțime de curioși. Proiectul „Orașul Palpabil” al Clubului Rotary trebuia să fie finalizat în 2018, însă turnarea machetei a fost amânată pentru mai mult timp pentru că nu se găsea un specialist în acest domeniu în țară, spun inițiatorii. În cele din urmă, macheta a fost turnată în bronz în Ungaria, iar recent a ajuns din nou la Sfântu Gheorghe. 

„Macheta s-a turnat în bronz și acum am adus-o în Sfântu Gheorghe. Aici în România eu nu am găsit un tovarăș care să toarne în bronz și a trebuit să merg în Ungaria, lângă Debrecen și am turnat-o, iar acum lucrăm la partea de suport, la soclu care se toarnă din beton, se plachează cu granit. Am obținut avizele, acordurile de la primărie și probabil în octombrie pe la sfârșit o să o amplasăm la locul cuvenit. Asta va fi în centru în Piața Libertății, lângă statuia lui Sfântu Gheorghe. Mai am niște elemente de turnat din bronz, lista cu sponsorii, inscripțiile pentru clădirile care se amplasează pe machetă. Sperăm la sfârșitul lui octombrie să o inaugurăm”, ne-a spus inițiator proiectului, arhitectul Németh Csaba. 

„Orașul Palpabil” va fi destinat în primul rând persoanelor nevăzătoare, care astfel vor putea simți cum arată centrul orașului, însă macheta va putea fi utilizată și de turiști, care astfel vor putea descoperi principalele obiective turistice din municipiu.

Printre clădirile care se vor regăsi pe machetă se numără Catedrala Ortodoxă, Biserica Reformată din centru și magazinul Șugaș. Deși inițial se vorbea despre marcarea clădirilor și în alfabetul Braille - sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere, arhitectul spune că nu este sigur că această idee se va realiza. 

„În județul Covasna sunt foarte puțini nevăzători care știu să citească în Braille. Încă nu am decis, mai e loc pe machetă pentru că are de jur împrejur o bordură de granit pe care se pot pune niște inscripții și mai vedem. Eu încă nu am renunțat la ideea asta. De asemenea, sonorizarea este un modul care se poate introduce oricând și eventual o să punem cu ajutorul primăriei un panou informativ lângă machetă care să dea informații despre clădiri”, a mai adăugat Németh Csaba. 

Finanțarea proiectului s-a realizat printr-o tombolă organizată cu ocazia balului Rotary în luna februarie a anului 2017.

Atunci președintele din acel an, Martin Pieldner, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să sprijine acțiunea pentru ca și nevăzătorii să își poată imagina zona centrală a orașului.  În urma evenimentului s-au colectat 10.000 de lei, iar restul sumai necesare provine din diverse sponsorizări din partea susținătorilor proiectului.  

Deși suma totală va fi făcută publică abia după finalizare, Németh Csaba spune că doar turnarea în bronz a costat peste 13.000 de euro. 

„Orașul Palpabil” are o dimensiune de 1,3/1,3 metri și cântărește aproximativ jumătate de tonă. Astfel de machete sunt des întâlnite în orașele mari ale Europei și atrag anual mii de turiști.

Sursă foto: Facebook/Maketo atelier 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.