Obiectiv 2030: un milion de turiști în județul Covasna
Acțiunile pentru dezvoltarea turismului în județul Covasna vor continua și în anii următori, afirmă reprezentanții Consiliului Județean Covasna, care și-au stabilit ca obiectiv pentru viitoarea decadă atragerea unui număr record de turiști. Ținta până în 2030 este de un milion de vizitatori.
„Împreună cu conducerea Consiliului Județean am stabilit un obiectiv mai îndrăzneț pentru turismul din județul Covasna. Ne propunem ca pentru 2030 să avem cel puțin un milion de turiști care vizitează județul Covasna și fiecare turist să petreacă patru – cinci nopți aici. Bineînțeles, acest lucru ține și de dezvoltările infrastructurale care sunt în curs și care nu avansează într-un ritm în care și-ar dori populația, mai ales dacă ne uităm la Autostrada Arad – Timișoara, de exemplu. (...) Ne punem foarte mari speranțe și în aeroportul de la Ghimbav, care sperăm că se va inaugura anul viitor”, a spus, într-o conferință de presă, vicepreședintele CJ Covasna, Grüman Róbert.
Dacă până acum, campaniile de promovare ale județului se concentrau pe publicul din România, pe viitor Consiliul Județean are în vedere și atragerea vizitatorilor străini.
„Avem 90% turiști de naționalitate română și au început să vină cei cu bani mulți, în special la conace. Au început să vină și mai mulți turiști din Ungaria, pentru că a început să fie mai accesibil decât a fost până acum. În câteva luni, de la Sibiu până la Paris va fi autostradă. De la Budapesta, ajungem în partea de sud cu o oră și jumătate mai devreme. (...) De vreo trei, patru ani tot zic că județul Covasna trebuie să se pregătească pentru a primi turiști, nemaivorbind dacă în doi ani de zile se va deschide aeroportul Brașov. (...) Vrem să venim în întâmpinare și nu întâmplător am început în anii trecuți o reclamă turistică a regiunii”, a spus și președintele CJ, Tamás Sándor, care a punctat și că dacă până acum în campaniile de promovare s-a utilizat ajutorul bloggerilor și jurnaliștilor români, de anul acesta vor fi invitați mai mulți oameni de media din Ungaria.
„Dacă ei (n.red turiștii din Ungaria) reprezintă 7- 8%, asta înseamnă că până la 100% mai sunt foarte multe procente”, a mai adăugat Tamás Sándor.
Studiile arată că în ultimii ani, la nivelul județului Covasna s-au înregistrat creșteri constante de câte 10 – 15% în ceea ce privește numărul de vizitatori. De pildă, în perioada ianuarie-iulie 2019, 71.530 de turiști au sosit în județul Covasna, cu peste 10.000 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, creșterea este de peste 17%, un coeficient mai mare decât cel înregistrat în județele Harghita și Mureș. Trendul ascendent se datorează mai multor factori, spun specialiștii în turism, dar în special impactului tichetelor de vacanță.