TURISM 22 octombrie 2018

Lilla Racz: Premiul primit la Bruxelles, o recunoaştere şi o oportunitate de promovare a Transilvaniei

de Agerpres | 1563 vizualizări

Proprietara castelului Daniel din Tălişoara, Lilla Racz, care a primit recent, la Bruxelles, premiul pentru cea mai bună întreprindere/afacere familială din Europa, afirmă că distincţia reprezintă o apreciere a muncii depuse, dar şi o oportunitate de promovare a Transilvaniei.

Lilla Racz a declarat vineri, pentru AGERPRES, că printre criteriile care au stat la baza acordării acestui premiu s-a numărat impactul pe care afacerea familială a avut-o asupra comunităţii, dar şi faptul că aceasta s-a construit în jurul unei clădiri de patrimoniu, şi anume, a unui castel vechi de aproape 400 de ani, care a fost reabilitat şi introdus în circuitul turistic.

„Cred că acesta a fost ceea ce a apreciat juriul. (...) Dincolo de faptul că 2018 este Anul patrimoniului la nivel european, ei au căutat nişte exemple de bună practică, nişte iniţiative care depăşesc aria de funcţionare prin implicarea comunităţii locale. (...) Acest premiu reprezintă, desigur, o apreciere a muncii noastre, dar şi o oportunitate de promovare în plan naţional şi internaţional a întregii zone a Transilvaniei. (...) A fost o surpriză şi pentru noi, ştiam de nominalizare încă de la începutul anului, dar nu ne-am aşteptat ca tocmai noi să primim această distincţie. (...) Pentru noi este un impuls de a continua (...), este o recunoaştere şi o reconfirmare a faptului că, până la urmă, în ceea ce investim noi bani, timp şi pasiune este ceva ce merită şi care face o diferenţă“, a declarat Lilla Racz.

Aceasta a mai adăugat că succesul afacerii s-a bazat promovarea „moştenirii culturale“, a „valorilor pe care le avem“ şi pe servicii de calitate.

Castelul Daniel din Tălişoara, construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea în stil renascentist, a fost achiziţionat de familia Lilla şi Attila Racz în urmă cu aproape opt ani.

Cei doi soţi, care au lucrat timp de mai mulţi ani în Bucureşti, ea consultant de marketing la o companie multinaţională, iar el în domeniul IT, spun că alegerea castelului a fost una „emoţională“ şi că odată cu achiziţionarea lui au început o nouă viaţă.

Castelul avea să le ofere şi câteva surprize, în timpul restaurărilor fiind scoase la iveală mai multe fresce şi o „cameră secretă“.

Fiecare încăpere are un stil, o denumire şi o poveste aparte - „Lebăda“, denumită după blazonul familiei Daniel, camera contelui aflată lângă budoarul contesei şi camera „Constantinopole“, unde se regăsesc frescele amintite.

Una dintre cele mai atrăgătoare, datorită poveştii ei, este „Camera secretelor“, o încăpere a cărei baie a fost amenajată într-un spaţiu înzidit, descoperit în timpul renovărilor din 2011.

Proprietarii au găsit cu ajutorul designerului şi un stil original de a mobila castelul, recuperând şi recondiţionând o parte dintre grinzile de lemn învechite care au trebuit înlocuite în timpul renovării, realizând astfel o originală îmbinare între vechi şi nou.

Şi în gastronomie au încercat să aplice aceeaşi „reţetă“, adică să îmbine tradiţionalul cu noul şi modernul.

„Domeniul este în continuă extindere. Momentan cuprinde castelul şi curtea, însă foarte curând vom lansa clădirea renovată a castelului mic, care are 12 camere şi un centru spa în pivniţa boltită a clădirii. (...) Evoluţia este una foarte pozitivă, atât turiştii autohtoni, cât şi cei din străinătate îşi îndreaptă atenţia către Transilvania şi vin din ce în ce mai mult şi caută experienţe autentice, relaxare, o alternativă la locurile mult prea aglomerate din anumite părţi ale ţării (...) şi atunci e din ce în ce mai greu să prinzi în week-end la castel. Pe lângă faptul că clădirea în sine şi experienţa cazării este una deosebită, le propunem de obicei trei arii tematice - natura din zonă, în principiu Cheile Vârghişului, care sunt splendide în orice anotimp, meşteşugurile tradiţionale din zonă, şi avem o colaborare foarte bună cu mai mulţi meşteşugari pe care îi vizităm şi care fac prezentări, demonstraţii oaspeţilor, şi alte castele din zonă, cum ar fi castelul Daniel de la Vârghiş şi Muzeul de la castelul Kalnoky din Micloşoara“, a mai spus Lilla Racz.

Familia Racz a fost nominalizată la premiile SME Star de europarlamentarul Iuliu Winkler, iar decernarea a avut loc miercuri seară, în cadrul unei gale organizate în Parlamentul European, la Bruxelles.

Premiile SME Star au fost acordate de SME Europe, organizaţia Partidului Popular European (PPE) care activează în sprijinul sectorului IMM, unui număr de 11 întreprinderi mici şi mijlocii europene, în cadrul a nouă categorii.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.