TURISM 29 martie 2019

Județul Covasna, prin ochii moldovenilor de peste Prut

de Daniela Luca | 1564 vizualizări

Impresii și amintiri ale basarabenilor care au vizitat județul din inima României

Am profitat de ocazia unei vizite în Republica Moldova și am întrebat basarabenii dacă au fost vreodată în județul Covasna. Fie că au mers în vacanță sau în interes de serviciu, fie că doar au tranzitat zona, moldovenii de peste Prut, cei cu care am avut ocazia să discutăm, au păstrat în adâncul inimilor doar amintiri frumoase.  

Am decis să mergem în zona centrală a Chișinăului pentru a discuta cu locuitorii capitalei despre județul Covasna, despre ce impresii le-a lăsat eventuala vizită.

Piața Centrală și Grădina Publică „Ștefan cel Mare” sunt cele mai vizitate locuri duminica de locuitorii capitalei, așa că nu am stat prea mult pe gânduri unde să mergem pentru a ne potoli curiozitatea. Toți vânzătorii de la piață pe care i-am abordat ne-au spus că nu au fost niciodată în județul Covasna. Mai mult, majoritatea nu au ieșit vreodată din țară. Piața e mica lor lume, departe, de care nu au privit niciodată. Din lipsă de curiozitate sau din cauza lipsurilor financiare, nu se știe.

Dintre cei aproape 30 de basarabeni cărora le-am adresat întrebarea, aproape jumătate ne-au spus că au fost în România, dar nu și în județul Covasna. Alții ne-au vorbit în limba rusă și ne-au spus că nu știu limba română. La fel de mulți ne-au spus și că știu unde este pe hartă județul, nu l-au vizitat, dar au în plan să o facă în viitorul apropiat.

Dacă majoritatea comercianților ne-au spus că nu au fost niciodată în județ, am avut norocul ca un basarabean care a vizitat piața centrală duminica pe la prânz și prima persoană căreia i-am adresat întrebarea, să ne spună că a fost în județ și nu doar o dată. Apa minerală este lucrul cu care asociază această zonă.

„Mergem în Covasna în deplasare de serviciu pentru că noi călătorim prin toată România. Noi umblăm cu concerte, suntem ansamblul folcloric „Ștefan Vodă”. Nu îmi aduc aminte să fi remarcat ceva în ceea ce privește mâncarea, pentru că nici nu sunt atent la asta, mănânc tot ce se mănâncă. Ca județ îmi place foarte mult. Știți ce luăm de acolo? Apă din izvoare. Este extraordinară. Nu are cum să nu îți placă, e frumos. Nu am găsit ceva ce să nu îmi placă. Oamenii cu care am discutat au fost foarte amabili. Am auzit că se vorbește maghiara, dar toată lumea se străduia să vorbească cu noi româna. E ca și la noi, o parte dintre locuitori vorbesc rusa, alții româna. E cumva asemănător. Aș merge și într-o vacanță acolo”, ne-a împărtășit Grigore Sorici, care ne-a spus că este actor, regizor, dar și membrul ansamblului folcloric „Ștefan Vodă”.

Acesta a mai adăugat că iarna este anotimpul lui preferat pentru a vizita județul Covasna pentru că îmbrăcat în alb, județul are un farmec aparte.

Un alt domn care își făcea cumpărăturile la piața din centrul capitalei ne-a spus că zona centrală a României o cunoaște foarte bine pentru că a avut ocazia să lucreze acolo acum câțiva ani. Mai mult, acesta ne-a spus că înțelege și limba maghiară.  

„Ultima oară am fost în Covasna la o întreprindere acum un an. Cunosc bine zona aceea pentru că am lucrat acolo acum ceva timp în urmă. Oamenii sunt foarte buni acolo. Mie îmi plac maghiarii. Am învățat și limba maghiară timp de doi ani în perioada când făceam serviciul militar în Ungaria. E o limbă foarte grea. Deci zona este foarte frumoasă, oamenii sunt foarte frumoși. Îmi place cartoful de acolo. Când trec pe acolo mereu îmi cumpăr. Se mai face kürtös, gulas, kenyér, adică pâine cu cartof, foarte bună. Cunosc și câțiva oameni de acolo. Sunt foarte primitori. Ne-am cazat acolo și ne-au servit și cu pălincă. Dacă aș merge acolo în vacanță? Am fost de multe ori cu familia și o să mă mai întorc”, ne-a spus un locuitor al capitalei care a nu a dorit să-și menționeze numele.

„Dacă există astfel de locuri pe lumea asta, noi de ce nu putem așa?”

Duminică la orele prânzului, parcul „Ștefan cel Mare” era plin. Am întâlnit și aici câțiva basarabeni care ne-au împărtășit câteva frânturi din amintirile unei vizite în județ Covasna.

„Covasna, da, e în inima României. Am vizitat multe orașe din România, dar despre județul Covasna cred că are ceva ce nu au alte județe de acolo. Cumva te face să te simți într-o altă țară, nu în România. De exemplu dacă să mă gândesc la București sau la Sfântu Gheorghe, parcă ar fi orașe din țări diferite. Am vizitat Sfântu Gheorghe acum câțiva ani. Sincer, cumva m-am gândit că dacă există astfel de locuri pe lumea asta, noi de ce nu putem așa? Cum se poate e că e atât de frumos și curat acolo și la noi parcă e alt secol? Nu știu. Numai de bine pot spune despre acele locuri”, ne-a spus Maria Doroșenco, o mămică tânără.

„Zona aceea a României o asociez cu maghiarii. Din punct de vedere gastronomic nu am văzut diferențe comparativ cu Bacău, Suceava sau alte județe. Am fost în vacanță în tranzit. Natura e minunată. Sunt și locuri unde oamenii sunt neglijenți față de natură, dar în Republica Moldova e mult mai rău. E foarte curat și îngrijit în județul Covasna”, a subliniat alt basarabean, Grigore.

Ionela Miron, o doamnă elegantă care se plimba de braț cu soțul ei în parcul din Chișinău, ne-a spus că județul Covasna îl asociază cu faimoasa pâine cu cartofi.

„Într-un an am fost chiar în orașul Covasna. De atunci cred că nu a fost an ca să nu mergem acolo. Iubesc aerul de acolo și simplitatea oamenilor. Ați văzut că oamenii de acolo parcă sunt mai senini la față? Eu și soțul am observat asta. Aș fi vrut să pot alege dintre mai multe hoteluri. Au o astfel de frumusețe acolo, dar din păcate am impresia că mai e mult până își vor da seama că pot să profite, în cel mai bun sens, de tot ce e acolo. Adică să pună în valoare ce au, asta vreau să spun. Dar asta nu înseamnă că nu vom mai merge. Pâinea cu cartofi este preferata mea, la noi nu găsești așa ceva”, ne-a spus Ionela Miron.

Zona județului Covasna atrage un număr important de turiști veniți din Republica Moldova. Specialiștii în turism spun că este un întreg fenomen. Administratorul unuia dintre cele mai mari hoteluri din județ afirmă că un flux mai mare de turiști basarabeni se înregistrează în perioada sărbătorilor, mai ales de Paști sau de Revelion.

Așadar, am constatat că oamenii care au avut ocazia să viziteze județul Covasna au rămas numai cu amintiri frumoase și că ar repeta oricând experiența. Vestea aerului curat, a locurilor pitorești, a deliciilor culinare specifice zonei, dar și a ospitalității covăsnenilor se pare că a depășit demult granițele României, iar țara vecină, Republica Moldova, nu este nici ea o excepție.

Din inima Moldovei, pentru inima României, Daniela Luca  

(Sursă foto: Facebook și Observatorul de Covasna)

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.