TURISM 29 august 2017

Cum să vizitezi nouă țări balcanice în 40 de zile cu bani puțini

de Iulia Drăghici - Taraș | 3647 vizualizări

Tânăra din Întorsura Buzăului, Bianca Crăciun, ne-a povestit despre aventura impresionantă din această vară

Pe tânăra din Întorsura Buzăului, Bianca Crăciun, am prezentat-o în repetate rânduri în paginile cotidianului nostru prin intermediul a două pasiuni pe care le îmbină armonios: călătoriile și voluntariatul. Bianca, pe care o știm și pentru că este promotorul acțiunilor de voluntariat de la nivelul zonei Buzaielor, a plecat în această vară, ca orice om, în concediu. Însă vacanța sa nu a fost nici pe departe una obișnuită. Cu rucsacul în spate, cortul la purtare și iubitul de mână, tânăra a plecat să vadă și să cunoască țările din Balcani. Bilanțul concediului din această vară arată astfel pentru întorsureanca noastră: nouă țări, 40 de zile, peste 30 de locuri vizitate și un buget de maximum 1.500 de euro.

Aventura nu s-a lăsat fără concluzii și fără amintiri demne de povestit, iar, în interviul care urmează, Bianca ne împărtăşeşte câte ceva despre toate acestea.

Aș vrea să începem prin a ne spune de unde ți-a venit ideea de a vedea țările din Peninsula Balcanică?

Știam că se spune și despre România că e o țară balcanică, dar cumva nu înțelegeam ce înseamnă acest lucru. Mie îmi place foarte mult să călătoresc și să cunosc cultura țărilor și a oamenilor. (...) Mi s-a părut o idee mai bună decât o vacanță în Spania sau Germania. Am vrut să merg în locuri pe care nu le vizitează foarte mulți oameni și care sunt foarte aproape de noi.

Care sunt țările prin care ai trecut în această vară și cât a durat întreaga aventură?

Am fost în Bulgaria, Grecia, Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia. Exact 40 de zile a durat cu totul. Am plecat pe 14 iulie din Cluj.

Ce mijloace de transport ați avut?

În mare parte am călătorit cu autobuze, dar ne-au mai luat cu mașina, pe distanțe mai scurte, și oamenii care ne vedeau cu bagajele în spate. Înainte să plec, aveam ceva temeri legate de transport. Știam că în țările din Vest totul e foarte bine pus la punct, găsești on-line tot ce te interesează și poți și să îți faci rezervări. În Albania, Kosovo și alte țări nu prea am găsit așa ceva. Aveam emoții că nu știam de pe o zi pe alta de unde plecăm, unde dormim și așa mai departe. Până la urmă, toate s-au aranjat foarte bine. Mergeam pur și simplu la autogară, întrebam, comunicam mai mult prin semne, dar ne înțelegeam. Nu am avut probleme.

Sunt convinsă că sunt multe lucruri pe care ni le poți spune acum despre fiecare țară în parte pe care ai vizitat-o, dar pentru că spațiul editorial nu ne permite, ai putea să ne spui care este țara care te-a marcat cel mai mult?

Într-adevăr, mi-e foarte greu să aleg. Mi-a plăcut foarte mult natura din Bulgaria. Au munți superbi și canioane spectaculoase. Am rămas foarte surprinsă. Pe de altă parte, în Albania oamenii sunt foarte cumsecade și săritori. Aceasta este a doua țară preferată din excursie, pentru că și-a păstrat naturalețea simplă, neatinsă de oameni. E foarte fain. Cred că cea mai tare experiență din excursie a fost cea în care a trebuit să călătorim pe o coastă. Practic era un munte de vreo 1.700 de metri, iar noi am mers cu autobuzul exact pe lângă creastă, pe un drum pe care încăpea doar autobuzul și încă o jumătate de mașină. Peisajul era extraordinar, pentru că marea se vedea foarte frumos. Mi-a rămas în minte frica pe care o aveam, dar și aventura și peisajele de vis. Era un microbuz de circa 12 persoane, dar noi eram vreo 20 de persoane, că stăteau și pe jos. A fost o întreagă aventură.

Și totuși nu regreți că te-ai urcat în acel autobuz?

Nu, absolut deloc. Mi-a fost frică, dar, când ești acolo și trăiești momentul, e cu totul altceva. A fost interesant.

Am văzut că, pe tot parcursul excursiei în țările balcanice, i-ai ținut la curent pe prietenii tăi de pe Facebook cu imagini, filmulețe și informații de la fața locului. În mod deosebit, mi-a atras atenția un eveniment din Bulgaria, la care și tu ai luat parte, respectiv nunta. Povestește-ne, cum ai ajuns să dansezi cu mirii la nunta unor străini dintr-o altă țară?

Persoana la care am stat cazați este una dintre cele 500 de persoane din Bulgaria care mai cântă la un instrument de suflat tradițional. A fost invitată să cânte la o nuntă tradițională în sat. Conform tradiției locale, în respectivul sat există o peșteră, unde oamenii, dacă vor, pot să își oficieze căsătoria. Chiar în ziua când gazda noastră avea de cântat la nuntă, noi ne programaserăm să vizităm respectiva peșteră. Când a aflat, ne-a propus să mergem împreună și, după ce se termină evenimentul, să intrăm și noi în peșteră. Când am ajuns acolo și ne-au văzut nuntașii, chiar și așa străini și cu haine sport, ne-au invitat alături de ei. A fost foarte frumos, dar ciudat în același timp. Nu știam deloc bulgară și ei făceau glume între ei.

Și totuși te-ai prins în horă și ai jucat alături de ei.

Da (râde). Am zis că trebuie să învăț puțin din cultura lor și doar așa înveți, dacă te bagi, dacă experimentezi și trăiești. Dansul seamănă foarte mult cu hora noastră, doar că muzica lor era ceva mai lentă. A fost foarte interesant. La final ne-am salutat cu mirii, ne-am îmbrățișat și i-am felicitat.

Ai găsit și alte asemănări între aceste țări și România?

Mâncarea seamănă foarte mult. Au și ei mici, dar se numesc diferit, în funcție de țară. În definitiv, tot carnea aceea tocată e. De asemenea, oamenii sunt calzi și primitori. Chiar dacă nu știu ei foarte bine engleză, cumva încearcă să te ajute sau să te atenționeze. Am observat aceste lucruri și când am călătorit în țară. Natura este foarte frumoasă peste tot. Ajungi în locuri în care nu te-ai fi așteptat să ajungi, cum se întâmplă și în țara noastră.

Dacă ai putea să faci ceva diferit, ce ai schimba din toată această excursie?

Nimic. De fapt, cred că aș avea mai multă grijă de lucrurile mele, pentru că am pierdut multe chestii pe parcurs (râde). Mi-am uitat sandalele într-un oraș, apoi încărcătorul într-o priză, prosoapele și altele. În rest, aș face totul la fel. Oricum, noi am văzut foarte puțin din fiecare țară. Practic, acum ne-am făcut o nouă listă pentru fiecare țară și ce vrem să vedem nou.

În aceste condiții, ce sfaturi ai avea pentru cei care se pregătesc să pornească într-o astfel de aventură?

În primul rând, să fie foarte organizați (râde). Pe de altă parte, cel mai important este să trăiască fiecare clipă. Și noi ne supăram când pierdeam câte ceva. Mai ales când mergi într-o astfel de excursie, e normal să apară situații neprevăzute, dar trec. (...) Am observat că oamenii reacționează după felul cum te comporți și tu. Dacă tu te duci cu frică, cred că oamenii simt și reacționează la fel. Dacă tu te duci cu gândul că oamenii sunt frumoși și suntem toți la fel, cu siguranță nimic rău nu o să se întâmple. (...) Trebuie să spun și faptul că e foarte important să respecți cultura și regulile în țările în care mergi, de aceea e foarte important să fii informat înainte să pleci într-o țară. Spre exemplu, deși era extrem de cald, în Kosovo nu puteam să mă îmbrac în pantaloni scurți, având în vedere că acolo sunt îndeosebi musulmani.

Mi-ai spus în repetate rânduri că este foarte important pentru oameni să iasă din zona lor de confort și tu ești un exemplu în acest sens. Cum te-a ajutat această excursie?

M-a făcut să fiu și mai deschisă față de oameni. La un moment dat, mă închisesem destul de mult față de prieteni și față de alți oameni. Devenisem reticentă la a-mi exprima diferite chestii. În excursie, am întâlnit vreo șase cupluri, cu care am stat în același camping. Mi-a plăcut foarte mult că am stat și am povestit despre noi, despre viețile noastre. Acest lucru m-a făcut să vreau să vin acasă și să îmi reînnoiesc anumite prietenii pe care le-am pierdut fără să vreau. Cred că am învățat să fiu și mai naturală și să fac tot mai mult bine. Pe parcursul excursiei foarte mulți oameni ne-au ajutat, așa că m-a determinat și mai mult să fac și eu același lucru.

Nu te-am întrebat de buget. Cam în ce sume v-ați încadrat, având în vedere că nu a fost o excursie scurtă, dar nici una de lux? Cam cât costă să călătorești prin nouă țări în 40 de zile?

Vreau să spun din start că se poate și cu mai puțin decât am cheltuit noi. Când am făcut traseul, am luat în calcul prețurile din afara sezonului. Așa am stabilit că în circa 1.500 de euro ne puteam încadra amândoi. Doar că noi am plecat exact în perioada iulie – august, adică vârful de sezon, când prețurile sunt mari, mai ales în Croația. Adunat, cred că ne-am încadrat amândoi în 3.000 de euro. Garantat se poate și mai puțin.

Atunci, apropo de planificare și de buget, ce sfaturi ai acum pentru cei interesați de astfel de excursii?

Cred că ideal ar fi ca aceste excursii să fie planificate în afara sezonului, din cel puțin două considerente: e mult mai frumos când nu e aglomerație, dar și prețurile sunt mult mai mici. Încă un sfat este să își ia cu încredere cortul, întrucât, cel puțin în țările unde am fost noi, sunt o mulțime de campinguri foarte bine amenajate. Ai baie, duș, iar la unele chiar și bucătărie. Ba am găsit unul în Grecia cu restaurant și piscină.

Ce urmează pentru tine, din punct de vedere al călătoriilor?

Trăim într-o lume atât de mare, așa că nu pot să stau. Am o hartă a lumii întregi, unde mi-am notat locurile pe unde am fost. Eu am călătorit foarte mult până acum, dar când mă uit pe hartă, mi se pare că nu am mers nicăieri. Lumea e atât de mare și eu vreau să o văd pe toată! Simt că nu îmi ajunge timpul să mă bucur de tot ce universul ne oferă. Așadar, în planurile noastre se găsește Marocul, cel mai probabil pentru începutul anului viitor. Pentru vara viitoare, ne dorim să ajungem în America Centrală. Va fi o excursie care va dura circa trei luni, pentru că sunt multe țări de vizitat.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.