TURISM 14 decembrie 2023

Cum merg lucrările la centrul wellness din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2783 vizualizări

Ceea ce până nu demult părea un vis mare pentru o localitate mică, astăzi este deja un obiectiv care a prins contur. Vorbesc despre construirea centrului wellness (cu denumire oficială - Centru balneoclimateric multifuncțional) din orașul Covasna. Cu toate că sunt semne de întrebare dacă CNI (Compania Națională de Investiții), finanțatorul și dezvoltatorul proiectului, va face plățile asumate, astfel încât să se respecte și termenele proiectului, lucrările continuă acolo. Deocamdată.

Chiar dacă nu era forfotă prea mare pe șantierul locației care are toate șansele să devină una dintre cele mai atractive obiective turistice din județul Covasna, luni, când am fost la fața locului, se lucra, în ciuda frigului, dar mai ales a faptului că CNI nu a mai dat semne că are bani de plăți.

Macarale, fier forjat, betoane, planuri - toate se ridică din noroi, din iarbă verde, în inima unei păduri care îți taie, și în același timp îți redă, răsuflarea. „Acolo vor fi piscine suspendate”, „acolo pasarelă”, „aici un hotel”, ne-au spus atât reprezentantul constructorului, care a fost amabil să ne primească pe nepusă masă pe șantier, cât și primarul Gyerő József, respectiv administratorul public al orașului, Para Sándor, care ne-au însoțit în vizita pe teren.

Dacă aș fi auzit fără să și văd, poate aș fi zis că e încă o promisiune cu iz electoral, încă o momeală pentru creduli. Dar nu, din fericire lucrurile se întâmplă. Frumos și cu fundație solidă. La propriu și la figurat. Se clatină puțin sprijinul de la București. Dar nu e ca și cum s-ar fi așteptat cineva ca totul să meargă normal, nu?

L-am întrebat cu această ocazie pe primarul orașului Covasna, Gyerő József, despre stadiul lucrărilor și despre perspective. Nu sunt toate roz, după cum am aflat de la edil, însă treaba merge înainte.

„După cum știți, este un proiect derulat prin CNI. Noi asigurăm locația și trebuie să ducem acolo toate utilitățile. Se lucrează. Se lucrează într-un ritm destul de susținut, chiar și acum. (...) Avansează foarte bine. Dar este o problemă, ca pe alte șantiere similare: CNI-ul nu plătește. Mai repede sau mai târziu (n.red. constructorul) o să sisteze lucrările. Să sperăm că în primăvară o să reia. În ceea ce ne privește, apă și curent avem în zonă. Și canalizare menajeră. Dar nu aveam curent destul. Atunci, printr-o colaborare cu Electrica, noi am cumpărat un transformator și trebuie să ducem curentul de medie tensiune. Acum Electrica, din fericire din resursele proprii, a făcut această conductă de medie tensiune. Avem un proiect și cu cei de la gaze. Am depus o cerere să extindem până acolo conducta de gaze. Se pare că în urma unor calcule de eficacitate, vor finanța 100% extinderea rețelei de gaze până acolo. Noi trebuie să mai ducem apa minerală pentru îmbăiere și gazul mofetic. Aici deocamdată nu am făcut nici un pas. Căutăm soluția tehnică”, ne-a declarat Gyerő József.

Încă un hotel în Covasna

O veste interesantă este că lângă centrul wellness va fi construit un hotel nou-nouț, cu standarde înalte. De această dată, investiția este privată. Se estimează un cost de zeci de milioane de euro. Primăria doar a concesionat terenul investitorilor, de un hectar, exact lângă cel de două hectare pe care se construiește centrul multifuncțional balnear.

Va fi totuși legat de centrul wellness, printr-o pasarelă, pentru ca cei care se vor caza la hotel să poată beneficia, contra-cost, dar direct, de infrastructura de acolo.

„O să avem un wellness care va fi un obiectiv public și un hotel privat, dar interconectat. (...) Așa cum știți, noi aici nu putem să facem investiții care să afecteze și să polueze mediul. Dar încercăm să atragem astfel de investiții, în domeniul turismului”, a punctat edilul.

Până la urmă, investițiile de aici, adică cele din zona pârtiei de schi și a patinoarului de acum, vor crea locuri de muncă, locuri de cazare, dar și o schimbare de paradigmă, în sensul că stațiunea Covasna va deveni o locație atrăgătoare nu doar pentru pensionari, ci și pentru tineri sau familii cu venituri mai mari.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în aprilie 2023.

Dacă lucrurile vor merge conform planurilor, construirea centrului wellness ar trebui să fie gata în martie 2025. Investiția se ridică la peste 56,8 de milioane de lei.

Pe planșa de la intrarea în șantier (atenție, intrare de altfel interzisă persoanelor neautorizate, pentru că există risc de accidentare) scrie că executantul proiectului este SC Kesz Construcții România SRL, din Cluj-Napoca.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.