Castele, conace, muzee şi alte obiective turistice - introduse pe un site panoramic de promovare a zonei
Site-ul panoramic de promovare a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, lansat în toamna anului 2010, a fost completat cu câteva zeci de monumente istorice, arhitecturale, culturale şi naturale.
Printre noutăţi se numără Palatul Culturii şi Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, Muzeul satului din satul Valea Zălanului, castelele Daniel din Vârghiş şi Tălişoara, conacele Miko din Olteni şi Kalnoky din Micloşoara.
Site-ul este structurat pe opt secţiuni şi prezintă în total peste 150 de biserici, mănăstiri, capele, rezervaţii naturale, ansambluri arhitecturale, cetăţi, castele şi conace, muzee, precum şi meşteşuguri tradiţionale păstrate în zonă.
La secţiunea destinată meşteşugurilor tradiţionale pot fi văzute, printre altele, imagini cu un un dogar şi un fierar din Harale, un rotar din Zăbala, un vărar din Vârghiş, precum şi un atelier de turtă dulce din Târgu Secuiesc, iar fiecare panoramă este însoţită de câte o explicaţie sau o mică poveste.
Site-ul menţionează, spre exemplu, că, în secolul al 19-lea, arderea varului şi vânzarea acestuia reprezenta o sursă de venit pentru locuitorii din 36 de aşezări, printre cele mai importante numărându-se Crăciunel, Vârghiş şi Sândominic.
„Astăzi, la Vârghiş, de arderea varului se ocupă 12-13 familii, în 15 cuptoare, activitate care asigură un mijloc de trai pentru cincizeci-şaizeci de oameni”, menţionează sursa citată.
Despre Fântâna de sare de la Lueta se spune că localnicii folosesc de sute de ani apa acesteia pentru conservarea murăturilor, brânzei, şuncii şi chiar a produselor de panificaţie, iar despre rezervaţia naturală Cheile Vârghişului, care se întinde pe o suprafaţă de 1000 hectare, se aminteşte că aici există peste 120 de peşteri.
Pagina web „Panorame din Ţinutul secuiesc” (http://www.virtualisszekelyfold.ro/ ) poate fi accesată în trei limbi - română, maghiară şi engleză, iar pentru realizarea ei s-a folosit una dintre cele mai moderne tehnici fotografice actuale, respectiv panorame sferice de 360 de grade, care permit vizitatorilor să facă o călătorie virtuală în interiorul sau în jurul acestor obiective.
Site-ul a fost lansat în toamna anului 2010, în scopul promovării potenţialului natural, istoric şi cultural al acestei zone.