ECONOMIC 23 iunie 2020

Sute de hectare de culturi din zona Cernat, distruse de grindină

de Daniela Luca | 1020 vizualizări

Agricultorii vor fi despăgubiți doar în cazul în care aveau culturile asigurate

Din cauza vremii nefavorabile din ultima perioadă, culturile agricole tind să sufere destul de mult. Specialiștii spun că la nivelul județului Covasna cei mai afectați au fost agricultorii din zona Cernat. Acolo, bucățile de gheață au distrus sute de hectare cultivate. Săptămâna aceasta, o comisie s-a deplasat pe câmp pentru a evalua pagubele. 

Directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba, spune că deși situația la nivel județean nu este alarmantă deocamdată, totuși, la anumiți agricultori, mai ales la cei din zona Cernat, s-au înregistrat pagube semnificative. 

„Astăzi a fost prima zi când comisia a putut să meargă pe câmp. Din ce știm, în preliminar așa, pe 11 iunie a dat o grindină destul de zdravănă în zona Cernat. Și astăzi a mers comisia la nivelul localității Cernat să vedem cum putem evalua situația de la fermier la fermier. (...) Situația nu e mai gravă decât anul trecut. Grindina a fost în anii trecuți și va fi și în anii viitori. Acest lucru nu poate fi evitat nicicum.  La nivel de județ, globalizat, putem spune că nu sunt pagube foarte mari, dar la nivel de fermieri sunt. Unii au fost afectați destul de grav. Nu știm dacă Guvernul va acorda vreun sprijin financiar, dar la nivel contractual, la nivel APIA, o să aibă un document la mână de forță majoră. Și vizavi de impozitul de la ANAF totuși o să aibă un document la mână”, ne-a explicat  Könczei Csaba. 

Agricultorii care au suferit pagube au depus cereri de evaluare la primării, iar o comisie s-a deplasat luni pe câmp pentru a face o evaluare a daunelor. Specialiștii spun că au fost afectate mai ales culturile de cartof, de ceapă, unele soiuri de grâu și câteva parcele de porumb. 

Calculele precise vor fi făcute însă la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, în funcție de vreme. 

Deși pagubele sunt însemnate, agricultorii vor fi despăgubiți doar dacă aveau culturile asigurate, spun reprezentanții primăriei din Cernat. 

„Aproape 700 de hectare au fost distruse de către grindină. În prezent, niște parcele dintre cele distruse au fost readuse la viață, dar în proporție de 40% au fost distruse. Au fost afectate culturile de cartof, grâu, sfeclă și alte legume. A fost și ceapă, rapiță, porumb. Au fost mai afectați cei din zona aceea între Cernat și Târgu Secuiesc. Acești agricultori nu pot primi despăgubiri pentru că cei care nu au făcut contract de asigurare, nu vor primi nimic, dar se poate ca de la APIA să primească banii pentru teren”, ne-a spus viceprimarul cu atribuții de primar din Cernat, Fábián Sándor. 

Potrivit acestuia, dintre cei aproximativ 500 de producători din Cernat, 75 au fost afectați de grindina puternică de luna acesta (50 de persoane fizice și 25 de unități agricole). 

O altă problemă cu care agricultorii s-au confruntat și anul trecut este că din cauza vremii, utilajele nu pot intra pe câmp, ceea ce face ca tratarea fitosanitară a culturilor să fie aproape imposibilă. 

Sursă foto: agrointel.ro.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.