ECONOMIC 20 martie 2020

Situația firmelor din Sfântu Gheorghe, deocamdată în „mâinile” Guvernului

de Daniela Luca | 2373 vizualizări

Municipalitatea așteaptă decizii de la nivel central 

Primarul Antal Árpád a spus că, în lipsa unei decizii de la nivel central, situația firmelor care intră în dificultate din cauza consecințelor economice generate de pandemia de coronavirus este deocamdată incertă. Odată ce Guvernul va lua hotărâri în acest sens, municipalitatea va veni în completarea lor, spune edilul. 

Mediul de afaceri din întreaga țară este afectat de efectele măsurilor luate pentru prevenirea epidemiei de coronavirus. Și reprezentanții firmelor din reședința de județ s-au arătat îngrijorați de acest fapt și așteaptă să li se acorde un sprijin, indiferent din ce parte va veni acesta. 

Primarul Antal Árpád a spus că decizia trebuie să vină de la nivel central, iar ulterior municipalitatea va decide dacă și unde va mai fi nevoie de implicarea Primăriei. Totodată, edilul a precizat că și veniturile municipalității sunt în scădere. 

„În primul rând așteptăm măsurile Guvernului. Eu am spus foarte clar că vom veni în completarea măsurilor luate de Guvern. Trebuie să vedem exact care vor fi aceste măsuri. Încă nu sunt foarte clare. Deci au fost niște declarații ieri înainte de ședința de Guvern, dar încă nu au apărut în Monitorul Oficial pentru a putea vedea exact despre ce este vorba. În momentul în care aceste măsuri ale Guvernului vor fi foarte clare, atunci vom vedea care este efectul și cât la sută din problemele firmelor locale vor fi rezolvate și după aceea vom veni în completarea acelor măsuri în acele zone unde noi considerăm că măsurile nu sunt suficiente. (...) Interesul nostru al tuturor este să trecem peste aceste momente grele cu cele mai mici pierderi, deci să minimalizăm pe cât posibil pierderile, atât pe plan economic, cât și pe plan de pierderi umane, în primul și în primul rând. (...) Avem și noi foarte multe temeri, trebuie să vă spun foarte sincer, pentru că este evident că și veniturile municipalității sunt în scădere. Deci și noi trebuie să găsim soluții pentru a putea supraviețui și să putem oferi serviciile de care au nevoie cetățenii din orașul nostru”, a declarat joi, 19 martie, în cadrul unei conferințe de presă online, primarul Antal Árpád. 

Un răspuns de la Guvern se așteaptă și în cazul sprijinirii PFA-urilor, spune acesta. 

În cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, primarul Antal Árpád a precizat că sumele care ar urma să fie cheltuite pentru organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe, ar putea fi redirecționate către firmele sau persoanele din reședința de județ care intră în dificultate din cauza efectelor virusului COVID-19. 

Totodată, decizia finală în ceea ce privește organizarea cele de-a 29-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe, evenimentul programat pentru perioada 24 aprilie – 3 mai, va fi luată săptămâna viitoare, însă primarul a menționat că „probabilitatea organizării este spre zero”. 

Luna aceasta și  Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a propus câteva soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri. În acest sens, marți, 10 martie, a fost formulată o petiție adresată Guvernului României, dar și deputaților și senatorilor din județul Covasna, care se referă la scutirea de la plata TVA pe trimestrul I și II, scutirea de la plata impozitului pe venit și scutirea de la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.