Sfântu Gheorghe, un oraș ca afară în trei ani?
Vineri a fost semnat un contract pe fonduri europene în valoare de 127 de milioane de lei
Primăria Sfântu Gheorghe a semnat vineri, 10 iulie, cel mai mare contract de finanțare din fonduri europene de până acum. Este vorba despre un proiect care vizează reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Sfântu Gheorghe, prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Astfel, după trei ani de la semnarea contractului, Sfântu Gheorghe ar trebuie să arate ca afară: transport public ecologic, stații de autobuz cu Wi-Fi și sisteme de afișaj electronic, un nou depou în afara oraşului, implementarea unui sistem de management al traficului, dar și diverse facilități pentru biciliști, cum ar fi sistemul de închiriere pentru biciclete.
„Doar prin acest proiect, lângă fiecare leu plătit de cetățeni în zece ani, punem doi lei de bani europeni. (...) Vreau să vă spun că este cel mai mare proiect european pe care municipiul Sfântu Gheorghe îl semnează. Este vorba despre un proiect de peste 127 de milioane de lei. (...) Pentru noi, fondurile europene înseamnă șansa de a trăi mai bine, șansa de a avea o infrastructură mai bună, șansa de a avea servicii publice de o mai bună calitate. (...) Pornim pe un drum care va fi un drum lung, dar care va însemna o schimbare a tot ce înseamnă transport în comun în municipiul Sfântu Gheorghe. Este evident că oamenii folosesc autoturismele atât timp cât nu poți oferi un transport în comun civilizat, punctual și care să se oprească aproape de casele cetățenilor. Este evident că oamenii vor folosi mașinile dacă nu le dăm posibilitatea să utilizeze bicicletele. Cred că pornim acum pe un drum nou care va schimba viața cetățenilor în bine”, a spus în cadrul conferinței de presă primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
În termeni comparativi, Antal Árpád a precizat că valoarea totală a impozitelor (pe terenuri, clădiri, autoturisme) plătite de cei 56.000 de locuitori ai municipiului în ultimii zece ani este de 60.186.000 de lei.
Directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a spus că acesta este al 14-lea proiect semnat la Sfântu Gheorghe și că mai sunt altele două care sunt în fază de evaluare și care vor fi semnate în câteva luni. Valoarea totală a celor 16 proiecte este de 39,5 milioane de euro, conform acestuia.
Simion Crețu a precizat totodată că și Consiliul Județean Covasna stă foarte bine din acest punct de vedere – șapte contracte semnate în valoare de 40 de milioane de euro.
Bike sharing, autobuze ecologice și sistem de management al traficului
Proiectul conține nouă componente integrate și complementare care vizează modernizarea transportului în comun prin achiziționare de autobuze electrice, construirea unui depou pentru vehiculele de transport public, realizare terminal transport public urban-județean, interjudețean, realizarea unei stații de capăt, precum și modernizarea stațiilor de autobuz pe traseul de transport public și un sistem de management al traficului.
De asemenea, va fi amenajată o cale de rulare a infrastructurii rutiere pe care să circule transportul public, vor fi amenajate trotuare și realizate piste pentru bicicliști. Totodată, va fi construit și un pod pietonal și pentru bicicliști peste râul Olt cu legare piste bicicliști la strada Lct. Păiș David și Nicolae Iorga. În proiect se arată că va fi făcută și o pista pentru bicicliști pe digul râului Olt, între intersecția pârâului Arcuș cu Drumul Național DN12 și satul Chilieni.
Tot în scopul reducerii poluării și a creșterii mobilității urbane, Primăria Sfântu Gheorghe va implementa un sistem de bike sharing. Sistemul automat de închiriere a bicicletelor prevede achiziționarea a 230 de biciclete inteligente mecanice, a șase triciclete pentru persoane vârstnice și șase pentru persoane cu dizabilități, dar și amenajarea a 17 zone pentru parcarea bicicletelor.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, ceea ce înseamnă că ar trebui să se finalizeze în luna iulie a anului 2023 și este finanțată prin Programul Operațional Regional.