Se caută constructorul viitorului incubator de afaceri din Târgu Secuiesc
S-a relansat licitația pentru construirea incubatorului de afaceri din Târgu Secuiesc, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 7 septembrie a.c., ora 15.00.
Unul dintre proiectele Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc este transformarea fostei centrale termice de lângă parcul Wegener într-un incubator de afaceri nou și modern. Execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Amenajare Incubator pentru afaceri în Municipiul Târgu Secuiesc” ar fi trebuit să înceapă în această primăvară, dar nu s-au găsit constructori, iar între timp toate prețurile au crescut. Astfel, la mijlocul lunii august, s-a relansat licitația în SEAP, cu sumele reactualizate.
„A trebuit să reactualizăm devizul din cauza prețurilor de energie și de materiale, care au crescut. Apoi aprobat de către ADR (n.r. Agenția pentru Dezvoltare Regională) Centru și apoi din nou pus la licitație. Nimeni nu vrea. Nu sunt firme care să lucreze. Și nu ține atât de birocrație, care oricum este foarte grea, cât de prețurile pentru materialele de construcții, care acum sunt haotice. Încă nu știm dacă vom găsi un constructor, eu sunt sceptic, dar totuși optimist”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul municipiului, Szilveszter Szabolcs.
Incubatorul va servi firmelor ce vor activa în domeniul IT (Tehnologia Informațiilor) și comunicații, oferind spațiu pentru firme mici și mijlocii la un preț avantajos și asigurând echipamentele necesare pentru desfășurarea activităților.
Potrivit unui comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR) din 2019, în proiect este prevăzută și achiziția de mobilier și echipamente IT. Astfel, „clădirea va fi echipată cu rafturi de depozitare, mobilier de bucătărie și spațiu de luat masa, mobilier pentru sala de ședințe și mobilier pentru persoanele cu handicap. De asemenea, se vor dota spațiile nou create cu echipamente electronice: laptop, desktop, imprimantă, xerox, plotter imagine, scanner, videoproiector. După finalizarea investiției, firmele vor putea beneficia în cadrul incubatorului de o gamă variată de servicii, cum sunt: evaluarea potențialului ideii de afaceri, a potențialului inovativ, stabilirea modelului de business, elaborarea planului de afaceri, inclusiv a proiecțiilor financiare ale afacerii. Serviciile de incubare ce vor fi oferite în cadrul incubatorului sunt: servicii administrative (recepție, secretariat, securitate, comunicare, curățenie, bufet etc.), de contabilitate, servicii profesionale juridice, legale, servicii de marketing și mentorat, dar și consultanță în obținere de finanțare, granturi și capital.”
Valoarea totală a proiectului este de peste 2,6 milioane de lei, iar noua sumă a finanțării nerambursabile este de aproape 1,6 milioane de lei, față de aproape 1,5 milioane de lei, cât s-a estimat la licitația din martie a.c. Diferenţa va fi asigurată de Primăria Târgu Secuiesc.
Contractul de finanțare a fost semnat în 2019, la sediul ADR Centru, având termen de finalizare luna luna iunie 2022, care nu se știe cât se va mai decala.
Clădirea care va fi transformată în incubator de afaceri se află în apropierea parcului Wegener, pe strada Stadionului, şi a fost construită în anul 1984 ca centrală termică pentru locuinţele colective din zonă. Având în vedere că această clădire este amplasată în centrul municipiului, în mijlocul unei zone de locuit, va fi o locație atractivă pentru viitorii antreprenori care doresc să înființeze firme în domeniul tehnologiei informațiilor.
Sursa foto: Captură foto Google Maps