ECONOMIC 19 septembrie 2017

Scăderi de peste 35% în cifrele de afaceri ale constructorilor covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 762 vizualizări

Variația față de anul precedent se datorează mai ales scăderii investițiilor publice

Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a județului Covasna arată scăderi dramatice în cifrele de afaceri ale constructorilor covăsneni. Față de anul precedent, în 2016 se înregistrează o variație de minus 35,13%.

Cifrele de afaceri în domeniul construcțiilor sunt mai mici cu aproape 145 de milioane de lei, transmite CCI Covasna, după calculele întocmite pentru Topul Firmelor și prezentate, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Prima companie după cifra de afaceri în domeniul construcțiilor, Valdek Impex, înregistrează o scădere de 60,77% în 2016 față de 2015, fapt care a generat și ieșirea firmei din top 10 județean. Baumeister, a treia companie în topul firmelor de construcții, are de asemenea o scădere de 44,47%, în vreme ce următoarea companie din același clasament, Drumuri și Poduri Covasna, a scăzut cu 56,93%. Și InstallAll, a șaptea companie, are pierderi de 31,3%.

„Fenomenul de scădere se înregistrează la toate firmele de construcții și se datorează și scăderii investițiilor publice”, arată un material informativ al Camerei de Comerț și Industrie Covasna.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, „în rândul domeniilor de construcții și cercetare, dezvoltare și hi-tech avem niște probleme. Acestea se leagă și de, zic eu, managementul haotic al acestei țări. Nu mă refer la anul acesta, pentru că rezultatele reflectă rezultatele din anul precedent, adică 2016. Anul trecut au fost niște tăieri masive în ceea ce privește fondurile pentru investiții, iar acest lucru se reflectă mai ales în domeniul construcțiilor, unde avem o scădere de 35%. Foarte mult”.

În județul Covasna, în 2016 erau înregistrate 406 firme, cu patru mai puține decât în 2015, respectiv o scădere de aproape 1%. Dacă în 2015 firmele de construcții au avut profit de peste 36 de milioane de lei, în 2016, acesta s-a ridicat la numai 28 de milioane de lei, adică o scădere de 21,17%.

În ceea ce privește numărul de angajați, și aici se înregistrează o scădere, însă nu chiar atât de dramatică. De la 2.089 de angajați în domeniul construcțiilor, câți erau în 2015, anul trecut numărul a ajuns la 2.034, respectiv cu 55 mai puțini.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.