ECONOMIC 9 octombrie 2017

Proprietarii clădirilor monument istoric, scutiţi în anumite condiţii de la plata impozitelor

de Agerpres | 765 vizualizări

Proprietarii imobilelor clasificate ca monumente istorice vor fi scutiţi, în anumite condiţii, de la plata impozitului pe clădiri, în urma unei iniţiative legislative a UDMR, adoptată recent de Camera Deputaţilor, a declarat deputatul Márton Árpád.

Parlamentarul covăsnean a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Legea monumentelor istorice era o prevedere, potrivit căreia imobilele clasificate ca monumente de importanţă naţională nu erau impozitate de stat, însă noul Cod fiscal a lăsat la latitudinea autorităţilor locale acest lucru, iar, în multe cazuri, primăriile au trecut la supraimpozitarea clădirilor aflate într-o stare precară.

„În Legea monumentelor era o prevedere clară, că aceste clădiri nu erau impozitate, în ideea că statul trebuie să susţină material prezervarea şi restaurarea lor fie prin contribuţie financiară, fie prin facilităţi fiscale. Prin noul Cod fiscal această prevedere obligatorie a fost transformată în dreptul autorităţilor publice locale de a nu impozita aceste clădiri, deci a lăsat la latitudinea lor. Dar, de regulă, autorităţile locale au considerat că este bine să le impoziteze”, a declarat Márton Árpád.

Potrivit acestuia, în baza proiectului de lege al UDMR adoptat săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor, vor fi scutite de la plata impozitului clădirile clasificate ca monumente istorice care au cel puţin faţadele întreţinute corespunzător, conform standardelor stabilite de specialişti, şi în care nu se desfăşoară activităţi comerciale.

„Pentru cei care nu îşi întreţin clădirile nu va mai funcţiona această prevedere şi vor putea fi penalizaţi de autorităţile locale cu supraimpozitare de până la 500%. Deci, proprietarii vor avea posibilitatea de a alege – nu plătesc nimic şi întreţin clădirile sau plătesc un impozit majorat cu până la 500% dacă nu le întreţin. Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional, şi sperăm că preşedintele va promulga legea”, a mai spus Márton Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.