ECONOMIC 9 ianuarie 2019

Prețurile medii la produsele agricole au stârnit discuții în cadrul CJ Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 800 vizualizări

Proiectul de hotărâre care urma să fie aprobat a fost amânat

Consilierii județeni reuniți marți, 8 ianuarie, în ședință extraordinară, prima din 2019, au amânat unul dintre subiectele înscrise pe ordinea de zi pentru că nu au ajuns la un consens oficial. Este vorba despre proiectul care prevede stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole pentru anul fiscal 2019, în vederea stabilirii venitului net din cedarea folosinței bunurilor, conform art. 83 și 84 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Fiecare început de an vine, potrivit prevederilor legale, cu o obligativitate a Consiliului Județean Covasna, de a stabili prețurile medii pentru produsele agricole, astfel încât arendașii, dar și arendatorii să își achite dările la stat pentru anul fiscal în curs. Așa s-a întâmplat și anul acesta, dar proiectul aflat pe ordinea de zi a fost amânat pentru că s-a ajuns la concluzia că prețurile medii stabilite în anexa proiectului erau prea mari.

„În fiecare an trebuie să adoptăm acest mediu care trebuie luat în calcul în contractele de arendare. (...) Aceste propuneri vin de la Direcția de Agricultură, iar dânșii s-au consultat, ca în fiecare an, cu colegii noștri din Consiliul Județean care se ocupă de agricultură”, a declarat, în plenul Consiliului Județean, președintele instituției, Tamás Sándor.

Tarifele pentru cartofi, ceapă, varză, carne de bovină și laptele de vacă stabilite inițial, în acord cu Direcția de Agricultură a Județului Covasna au fost cele care au ridicat semne de întrebare. Propunerea inițială a vizat prețuri de 0,60 de bani pe kilogram la cartofi, 5 lei pe kilogramul de carne de bovină vie, 1,10 lei pe kilogramul de ceapă, 1,20 de lei pe kilogramul de varză sau 1 leu pe litrul de lapte.

Eu, ca agricultor, aș fi foarte bucuros să pot să valorific cartoful la 60 de bani pe kilogram. Dar în opinia mea asta o să se întâmple. Din cauza asta eu propun ca prețul mediu să fie de 50 de bani în loc de 60 de bani. Tot așa, la ceapă. Dacă anul acesta se vinde la 30, 40, 50 de bani, până la 2 lei, asta e o situație aparte. Tot așa și cu varza. 1, 20 e prea mult, în opinia mea. Și aici și la ceapă propun 50 de bani pe kilogram. Astea sunt prețurile. La carnea de vită, prețul specificat este de 5 lei. Dar acum, carnea de vită vie este de 3,80 – 4 lei, depinde de procesator. Propun 4 lei în loc de 5. Și la lapte, propunerea este de 80 de bani pe litru”, a spus, în cadrul dezbaterii iscate chiar de acesta, consilierul Lukács László.

Reprezentantul Direcției Agricole a Județului Covasna, directorul ing. Könczei Csaba, prezent la ședință, a declarat că prețurile stabilite reprezintă media prețurilor din ultimii doi ani.

În final, s-a stabilit formarea unui grup de lucru cu specialiști dintre consilieri și reprezentanți ai Direcției Agricole, care să propună soluții care să satisfacă pe toată lumea. Anexa actualizată va fi alăturată proiectului, care va fi inclus pe ordinea de zi din următoarea ședință, cea ordinară din 23 ianuarie.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.