ECONOMIC 20 decembrie 2017

Peste 413.000 de lei, amenzi aplicate de ITM Covasna în ultimul an

de Iulia Drăghici - Taraș | 962 vizualizări

Modificările legislative din ultimul an din domeniul muncii dau bătăi de cap și inspectorilor, dar și angajatorilor

ITM Covasna a aplicat în ultimul an 332 de sancțiuni contravenționale, dintre care 78 au fost amenzi contravenționale în valoare totală de 413.800 de lei. Suma încasată efectiv de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna reprezintă doar a pătrime din sumă.

„Valoarea amenzilor e mare, dar am încasat doar 105.950 de lei pentru că majoritatea au fost contestate în instanță și au fost transformate în avertisment”, ne-a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM Covasna), Liliana Balmuș.

Principalele nereguli au fost găsite de inspectori la munca fără forme legale. Pe teritoriul județului au fost descoperite astfel 24 de persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte de muncă. Valoarea amenzilor aplicate în acest caz s-a ridicat la 290.000 de lei.

Amenzi în valoare de 36.000 de lei au primit angajatorii pentru nereguli în registrele generale de evidență. Controlați au fost 692 de angajatori, iar 134 dintre aceștia au fost fie avertizați, fie amendați de reprezentanții ITM.

„Angajatorii covăsneni respectă termenele din registrul general de evidență a salariaților”, este concluzia trasă de inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Liliana Balmuș.

În privința sesizărilor, bilanțul ITM Covasna mai arată că au fost înregistrate 200 de astfel de solicitări, majoritatea din partea unor angajați nemulțumiți de salarii sau condiții de muncă.

În final, reprezentanții ITM au ținut să precizeze că deși modificările legislative din ultimul an în domeniul muncii dau bătăi de cap și inspectorilor și angajatorilor, există și inițiative, cum ar fi trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, lăudabile.  

 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.