ECONOMIC 15 aprilie 2020

Peste 1.200 de covăsneni își vor primi banii acordați prin șomajul tehnic

de Daniela Luca | 1660 vizualizări

Alte dosare sunt în curs de validare, spun reprezentanții AJOFM 

Peste 1.200 de covăsneni vor beneficia de sumele acordate de stat ca ajutor firmelor ce nu își mai pot continua activitatea normal în perioada stării de urgență. Totodată, mai sunt și alte dosare care ar urma să fie verificate pentru a se stabili dacă se încadrează în prevederile OUG nr. 30/2020, ordonanță ce reglementează, printre alte multe măsuri și șomajul tehnic. 

De la 1 aprilie, angajatorii au putut depune documentele pentru a beneficia de ajutorul statului pentru acoperirea indemnizațiilor de șomaj tehnic, prevăzut de OUG nr. 30/2020, modificata prin OUG nr. 32/2020. 

Până marți, 14 aprilie, la nivelul județului Covasna au fost validate peste 100 de dosare ale angajatorilor care au făcut demersurile necesare privind acordarea șomajului tehnic. 

Potrivit ordonanței amintite, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. 

„Suntem la 104 de dosare validate pentru un număr de 1.241 de persoane pentru șomaj tehnic. Ei sunt validați pentru bon de plată. Pe parcurs mai sunt solicitări și sunt în curs de verificare, iar cum se finalizează, cum intră în categoria dosarelor bune de plată. Vorbim de șomajul tehnic, de persoane care au primit decizia de suspendare a activității”, ne-a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Rata șomajului în județul Covasna în luna martie – 3,19% 

Acesta a precizat totodată că rata șomajului pentru luna martie este 3,19% cu 0,5% mai mare decât în luna februarie. Păstrarea acestui indice la aproximativ același nivel față de luna precedentă, contrar așteptărilor, se datorează faptului că persoanele care și-au întrerupt activitatea au intrat în șomaj tehnic, iar aceste cifre nu se reflectă în rata șomajului. 

„Este o creștere nesemnificativă pentru că nu au fost disponibilizări colective, deși inițial s-a spus și pentru că s-a intrat în șomajul tehnic, care nu se evidențiază la noi. Deci șomajul tehnic înseamnă șomaj dat de către angajator în condițiile în care nu încetează contractul de muncă, ci suspendă. Suspendând contractele de muncă, ei rămân în continuare activi la societăți, deci nu se cuantifică la noi ca un șomaj, deși noi suntem cei care facem plata”, a mai explicat Kelemen Tibor. 

Totodată, la nivelul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a fost făcut public un număr de telefon, de unde societățile comerciale aflate în dificultate pot primi informații cu privire la modul de aplicare a Ordonanței de Guvern 30/2020, privind alocarea șomajului tehnic, plătit de stat. Instituția a pus la dispoziția celor interesați adresa de e-mail și numerele de telefon care pot fi apelate de luni până joi, în intervalul orar 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00 și 14:00 - covasna@anofm.gov.ro, 0788327021, 0784270021. După ora 16:30 se pot solicita informații la numărul de telefon 0788327020.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.