ECONOMIC 24 noiembrie 2021

Pantalonii, lemnul, cartofii şi trofeele de vânătoare, în topul exporturilor din judeţ

de Agerpres | 1450 vizualizări

Pantalonii, lemnul, cartofii şi trofeele de vânătoare se numără şi anul acesta printre produsele exportate din judeţul Covasna, în timp ce componentele electronice, piesele pentru industria auto, aparatele electrocasnice şi industriale, jucăriile, legumele şi fructele se numără printre cele mai importate produse, se arată într-un raport al Biroului Vamal Interior Covasna, postat pe site-ul Prefecturii.

Potrivit acestuia, Biroul Vamal Covasna a înregistrat anul acesta 8.939 operaţiuni vamale, dintre care 2.300 de declaraţii vamale de import în valoare de 344.483.398 lei şi 6.639 declaraţii de export în valoare de 510.783.835 lei.

Cele mai frecvente mărfuri trimise la export sunt pantalonii, către SUA, Canada, Iordania şi Federaţia Rusă, paleţii din lemn, cherestea sau buşteni în Turcia, Arabia Saudită, Japonia, Emiratele Arabe, China şi Coreea, parchet, construcţii prefabricate din lemn şi mobilier de grădină în Elveţia, piese pentru industria auto în Turcia, Mexic, Africa de Sud, Tunisia şi America, cutii şi plăci din carton ondulat, aţă de cusut, cartofi, tablă prevopsită, jucării şi anvelope exportate în Republica Moldova, precum şi jocuri puzzle din carton în Canada şi trofee de vânătoare în Ucraina, Elveţia şi Statele Unite.

În ce priveşte importurile, printre mărfurile prezentate în mod frecvent la vămuire s-au numărat componente electronice din Turcia, China, Republic Moldova şi Elveţia, seminţe de muştar şi pastă de tomate din Ucraina, piese pentru industria auto din China şi Thailanda, aparate electrocasnice şi industriale din Turcia sau China, anvelope din Turcia şi India, jucării din China, Hong Kong şi Taiwan, ţesături din bumbac, confecţii textile, piese pentru tractoare şi materiale de construcţii din Turcia, saci din polipropilenă şi fire de polyester, precum şi legume şi fructe din Republica Moldova, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.

Încasările la bugetul consolidat al statului din operaţiunile derulate în cursul anului 2021 şi sumele atrase în plus ca urmare a actelor de impunere ca venituri la bugetul de stat sunt de 40.684.361 lei.

„Se constată o creştere constantă a volumului de mărfuri ce fac obiectul operaţiunilor de punere în liberă circulaţie sau export, ca şi a operatorilor economici care derulează aceste operaţiuni, fapt ce generează implicit evoluţia pozitivă a cuantumului sumelor atrase la bugetul general consolidat al statului”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte activitatea de control vamal ulterior, au fost constatate 7 fraude şi neregularităţi pentru care s-au întocmit decizii pentru regularizarea situaţiei în valoare totală de 71.878 de lei.

În cadrul Oficiului Poştal nr. 1, desemnat de Biroul Vamal Covasna pentru prezentarea mărfurilor în vamă, au fost verificate anul acesta 2.109 colete, fiind emise 1.066 chitanţe vamale pentru persoane fizice, drepturile vamale încasate fiind de 56.427 lei, se mai arată în raport.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.