ECONOMIC 20 decembrie 2019

Pantalonii, lemnul, cartofii şi piesele auto – în topul exporturilor din judeţ

de Agerpres | 1855 vizualizări

Confecţiile, lemnul, cartofii şi piesele auto s-au numărat anul acesta printre cele mai exportate produse din judeţul Covasna, în timp ce anvelopele, firele din poliester, produsele textile, componentele electrice, aparatele electrocasnice, jucăriile, legumele şi fructele s-au numărat printre cele mai importate produse, se arată într-un raport al Biroului Vamal Interior Covasna.

Potrivit acestuia, Biroul Vamal a înregistrat anul acesta 10.752 operaţiuni vamale de export şi punere în liberă circulaţie, în creştere atât în ce priveşte numărul declaraţiilor vamale, cât şi valoarea statistică a mărfurilor.

Practic, s-au înregistrat 2.917 declaraţii vamale de import în valoare de 293.886.204 lei şi 7.835 declaraţii de export în valoare de 516.608.200 lei.

Cele mai frecvente mărfuri trimise la export au fost pantaloni şi textile în Statele Unite ale Americii, Canada, Iordania şi Federaţia Rusă, paleţi din lemn, cherestea sau buşteni în Turcia, India, Indonezia, Japonia, SUA, Emiratele Arabe, Arabia Saudită, China şi Coreea, parchet şi construcţii prefabricate din lemn în Elveţia, piese pentru industria auto în Turcia, Mexic, Africa de Sud, Tunisia şi SUA, cutii şi plăci din carton ondulat, aţă de cusut, cartofi, tablă prevopsită, jucării, cartofi, şi anvelope exportate în Republica Moldova, precum şi jocuri puzzle din carton în Canada şi trofee de vânătoare în Ucraina, Elveţia şi SUA.

În ce priveşte importurile, printre mărfurile prezentate în mod frecvent la vămuire s-au numărat componente electronice din Turcia, China, Moldova şi Elveţia, seminţe de muştar şi pastă de tomate din Ucraina, piese pentru industria auto din China şi Thailanda, aparate electrocasnice şi industriale din Turcia sau China, anvelope din Turcia şi India, jucării din China, Hong Kong şi Taiwan, ţesături din bumbac, confecţii textile, piese pentru tractoare, granule de polietilenă, materiale de construcţii din Turcia, saci din polipropilenă şi fire de poliester, electropompe şi componente din China, precum şi legume şi fructe din Republica Moldova, Macedonia, Serbia şi Turcia.

Încasările la bugetul consolidat al statului din operaţiunile derulate în cursul anului 2019 totalizează 38.336.775 lei.

În ceea ce priveşte activitatea de control vamal ulterior, au fost constatate 23 de fraude şi neregularităţi pentru care s-au întocmit decizii pentru regularizarea situaţiei, în valoare totală de 260.119 lei.

În cadrul Oficiului Poştal nr. 1, desemnat de Biroul Vamal Covasna pentru prezentarea mărfurilor în vamă, au fost verificate anul acesta 4600 de colete, fiind emise 1683 chitanţe vamale pentru persoane fizice, drepturile vamale încasate fiind de 70.982 lei, se mai arată în raport.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.