ECONOMIC 11 august 2017

O schimbare în Codul Muncii influențează semnificativ angajatorii

de Iulia Drăghici - Taraș | 995 vizualizări

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată la muncă nedeclarată

Ordonanța de Urgență nr. 53 din 4 august 2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii aduce modificări majore, iar cele mai importante dintre noutăți fac referire la munca nedeclarată și vor influența semnificativ activitatea angajatorilor, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.

„Legislația românească nu prevedea o definiție a muncii nedeclarate, până în prezent Codul Muncii sancționând doar fapta de a primi la muncă o persoană fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activității, nu și alte forme în care se manifesta munca nedeclarată. Aceasta reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat, care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorități a întregii activități a salariatului, cât și prin declararea parțială a activității acestuia”, transmite ITM Covasna printr-un comunicat de presă.

Schimbările Codului Muncii stipulează că, pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, amenda se ridică la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Mai mult, conform noii legislații, inspectorul de muncă poate dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat.

„Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată”, arată Ordonanța de Urgență nr. 53 din 4 august 2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.