ECONOMIC 23 octombrie 2017

O bursă ca viața: cu multe așteptări și puține surprize

de Covasna Media | 746 vizualizări

Un numar de 31 de agenți economici au participat la bursa absolvenților organizată vineri la Hotelul Park. Ca de obicei, ofertanții au venit cu speranțe, iar participanții în marea lor majoritate au avut și ei așteptările lor – o ștampila ca dovadă că au trecut și ei pe acolo.

Prea puțini dintre cei pe care i-am întrebat, au răspuns că speră să găsească un loc de muncă. Ori se pregătesc să-și găsească un loc de muncă în străinătate, ori au de îngrijit acasă pe cineva, sau, fiind de la țară, au dificultăți reale în a ajunge la un loc de muncă în oraș. În schimb tinerii, pentru care de fapt s-a organizat acest eveniment, n-au prea știut ce caută, sau dacă ar trebui într-adevăr să lucreze. Rar s-a văzut o licărire în privirea angajatorilor, iar șomerii nu s-au ambiționat să demonstreze, că dacă nu au experiență și/sau calificare, au măcar voința de a lucra.

În total bursa a avut 316 participanți, dintre care 127 de absolvenți din Sfântu Gheorghe și împrejurimi, la final 32 au fost selectați pentru interviuri. Au fost ofertate 349 de posturi, 10 pentru cei cu studii superioare, 20 pentru absolvenți de liceu, 178 pentru calificați și 141 pentru necalificați.

La conferința de presă organizată după bursă, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a concluzionat că există o problemă de comunicare între părți. În mai multe cazuri chiar el a încercat să medieze între agenții economici și șomeri.” Nu ajunge să scrii pe o tăbliță pentru ce meserii cauți angajat, ar trebui aduse materiale promoționale, produse, ar fi necesar să se discute mai mult cu participanții”, a explicat cum ar crede el că ar trebui organizată o bursă cu un succes mai mare. Mulți dintre cei care vor într-adevăr să se angajeze nu oferă destule amănunte despre aptitudinile ori experiențele lor, fiind mai reticenți în urma experiențelor negative ori pentru că și-au format concepte greșite despre anumite posturi.

Am întâlnit însă și cazuri fericite. O doamnă de 65 de ani, care a mărturisit că nici ca pensionară nu poate să stea acasă cu mâinile în poale, s-a angajat la o firmă, ca femeie de serviciu și a plecat foarte mulțumită de la fața locului.

Tünde Bodor

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.