Modificări legislative la legea fondului funciar
Se pot cere drepturi de proprietate asupra imobilelor
Potrivit noii legi publicate în Monitorul Oficial, persoanele fizice şi juridice pot formula cereri în vederea constituirii şi/sau reconstituirii dreptului de proprietate privind suprafaţa de teren aferent casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora, prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori.
În cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a menționat modificările aduse fondului funciar. „Modificarea din legea nr. 231/2018 aduce două reglementări mai importante, prima dintre ele este aceea care vizează terenurile aferente caselor de locuit, care sunt edivențiate în acte de proprietate, cărți funciare sau registre agricole sau pentru care nu există acte, iar în lipsa acestor acte pot fi folosite ca și acte doveditoare declarații autentice de martori. Până acum nu puteau fi folosite. A doua situație pe care o aduce reglementarea e cea despre locuintețe necooperativizate, moștenitorii sau deținătorii actuali ai clădirilor pot solicita comisiilor județele eliberarea titlurilor de proprietate pentru suprafețele de teren aferente dacă sunt îndeplinite cumulativ trei condiții și anume: dacă solicitanții figurează în registrele agricole și în registrele cadastrale și evidențele fiscale, dacă terenul este în proprietatea statului și persoanele solicitante au calitatea de proprietar ai construcțiilor, nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Termenul de depundere a cererilor este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii, după data de 8 august. În acest sens persoanele interesate pot depune cereri la comisiile locale de fond funciar care vor înfiinţa un registru în care vor fi înregistrate cererile depuse în temeiul Legii nr. 231/2018.
Cătălina Dragomir