ECONOMIC 12 februarie 2020

Majoritatea tinerilor vor să fie şefi şi salarii mari, spun doi întreprinzători din judeţ

de Agerpres | 2370 vizualizări

Doci Lóránt şi Kovács Gábor-Áron, desemnaţi cei mai buni tineri întreprinzători ai anului trecut în judeţul Covasna, lucrează într-un bistro din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, devenit un punct de atracţie datorită specialităţilor pe care le prepară.

Doci Lorant spune că premiul decernat de Asociaţia Junior Business Club şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, pentru care au candidat 22 de tineri din judeţ, le-a crescut notorietatea, dar în acelaşi timp, a reprezentant şi o recunoaştere a muncii lor.

„Eu şi prietenul meu, Kovács Gábor-Áron, am avut un vis, să creăm un restaurant împreună (...) Ne-am cunoscut în urmă cu şapte ani şi am lucrat într-un restaurant al tatălui său unde am început să reinventăm mâncărurile şi băuturile pe care le consumăm în general şi aşa am început o colaborare foarte, foarte amuzantă, ca să spun aşa (...) După un timp ne-am gândit să facem şi noi doi un restaurant mai modern şi mai lejer, cu bucătărie deschisă (...) Toate reţetele sunt create de noi, nu avem reţete luate din altă parte, nu avem reţete tradiţionale cum s-au făcut în urmă cu 50 de ani, toate sunt reinventate. Avem reţete unice create de Gabor (...) Bucătăria e deschisă, deci clienţii pot vedea cum prepară bucătarul sau bucătăreasa mâncărurile la noi. Dacă cineva vrea, poate să intre în bucătărie fără probleme (...) Dacă îşi doreşte cineva să înveţe să prepare mâncărurile, îi arătăm, dar Gabor ţine şi câteva cursuri de gastronomie la Şcoala de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe”, a declarat Doci Lorant.

Din păcate, spune acesta, nu prea găseşte tineri dispuşi să lucreze, majoritatea având pretenţii la funcţii şi salarii mari.

„Noi când am început să lucrăm am câştigat puţini bani, dar nu i-am cheltuit, i-am ţinut şi am investit. A fost foarte, foarte multă muncă, dar trebuie să pui şi suflet şi dragoste, ceva din sufletul tău ca să ajungi până aici. Sunt zile în care simţi că nu mai poţi, că nu mai contează nimic, nu contează banii, nu vrei decât să te odihneşti, dar până la urmă nu te dai bătut. Au fost perioade când împreună cu Gabor am lucrat peste 500 de ore în aceeaşi lună, aproape 600, dar noi credem că a meritat, pentru că aşa e când îţi place ceea ce faci (...) Văd că e un trend, sunt multe startup-uri, tinerii încep să se ridice, foarte mulţi încep o afacere, cum văd şi în municipiul Sfântu Gheorghe, numai că problema este că sunt multe persoane fără experienţă şi, după câteva luni de zile, din păcate închid (...) Nu prea găsim tineri care să vrea să lucreze, cel mai greu lucru e cu personalul şi cred că toţi din acest domeniu au această problemă. Vin foarte tineri, sub 18 ani, cu care e greu să lucrezi şi mai vin în vârstă, peste 40 de ani, cei între 20 şi 40 de ani toţi vor să fie şefi, să fie antreprenori, să aibă o firmă. E mai greu cu ei, vor foarte repede să ajungă sus, să aibă succes, să aibă un salariu de 4-5-6.000 de lei după două-trei luni de zile, ceea ce e foarte greu să reuşeşti”, a mai spus acesta.

Dacă ar fi să le dea un sfat tinerilor, acela ar fi să-şi urmeze visele şi să muncească foarte, foarte mult.

„Cred că premiul pe care l-am primit ne-a făcut o reclamă foarte bună. Am primit foarte multe felicitări de la foarte mulţi prieteni, dar şi de la persoane necunoscute (...) Fără muncă nu se poate. Ce sfat le dau tinerilor? Să aibă vise, foarte multă răbdare şi le mai spun că trebuie muncă. Multă muncă. Muncă, muncă, muncă. Şi să iubească ceea ce fac, să poată să muncească cu plăcere şi fără să se gândească de fiecare dată la bani”, a conchis Doci Lóránt.

Sursa foto: Gado / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.