ECONOMIC 5 decembrie 2023

Lapte bio? Nu prea. Ce tendințe sunt în agricultura ecologică din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2133 vizualizări

Chiar dacă tendința este de creștere, agricultura ecologică din județul Covasna a înregistrat și un regres în ultimul an, din cauza prețului prea mic al laptelui bio. Au crescut suprafața totală folosită pentru agricultura ecologică, respectiv numărul de bovine de carne, însă scade numărul vacilor crescute pentru producția de lapte, potrivit datelor Direcției pentru Agricultură Județeană Covasna. 

Creștere s-a înregistrat și la numărul de fermieri care își doresc să practice o agricultură a viitorului în județul Covasna. Dacă în 2020 erau 117, în 2021 numărul acestora a ajuns la 170, iar în 2022 la 182. Creșterea a continuat și în 2023. 

„Avem 210 operatori, față de 182 câți erau anul trecut. Suprafața totală pe care se aplică agricultura ecologică este de aproape 12.000 de hectare. E o creștere de peste 550 de hectare (n. red. față de 2022). (...) Suntem undeva la 7 - 8% din suprafața agricolă a județului. Raportat la 187.000 de hectare, avem aproape 12.000 de hectare. Stăm destul de bine. Marea majoritate a producătorilor sunt cei care au solicitat de la APIA sprijin pe suprafață la pășuni și fânețe, unde este cel mai simplu de aplicat. Oricum, firmele de acreditare sunt destul de exigente. Sunt condiții importante care trebuie respectate. Monitorizarea durează cel puțin 5 ani de zile. E greu de respectat, mai ales din punct de vedere legislativ. O parte din pășuni sunt închiriate în arendă, se schimbă proprietarii, iar aceeași suprafață trebuie să rămână în agricultura ecologică, deci nu se poate compensa din alte părți. Aici sunt niște inconveniente. Dar și la animale, cu valorificarea producției, unde uneori e nevoie de tratamente medicale, de exemplu”, a spus, într-o conferință de presă, organizată la finele lunii noiembrie, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Covasna, Kozma Béla. 

De aici și scăderea la numărul vacilor crescute pentru a produce doar lapte ecologic, bio. 

„Numărul efectivelor de bovine, de vaci de lapte a scăzut, de la 2.700, la aproape 2.200. Nu este apreciat laptele bio. E diferența prea mică între laptele produs bio și lapte produs normal. În schimb, a crescut numărul efectivelor de carne la bovine, pentru că e mai simplu”, a mai explicat directorul Direcția pentru Agricultură Județeană Covasna. 

Statisticile mai arată și că suprafața totală a Județului Covasna este de 370.980 ha din care suprafața agricolă însumează 187.243 ha. Din această suprafață, teren arabil este pe 83.449 ha, fâneață pe 41.580 ha, pajiști pe 61.537 ha, iar livezi 639 ha.

Este de subliniat și că din suprafața agricolă, 77% se află în zona montană, deci în zone defavorizate pentru această meserie. 

Sursa foto. unsplash.com și conferință de presă

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.