ECONOMIC 13 septembrie 2017

La iarnă, vom putea cumpăra roșii proaspete de Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2072 vizualizări

Doi producători din județ au accesat programul național de subvenții pentru producția de tomate

Subvenția de 3.000 de euro, adresată cultivatorilor de roșii din țară, proiect inițiat în acest an de Guvern, va ajunge și la doi producători din județul Covasna. Deja răsadurile sunt plantate în serele care vor fi încălzite în sezonul rece, iar din noiembrie sunt așteptate să iasă pe piață circa 4.000 de kilograme de roșii proaspete.

„S-au înscris doi producători, unul din Cernat și unul din Câmpu Frumos. Au fost verificați, au cei 1.000 de metri pătrați în spațiu protejat. (...) Această formă de sprijin merită doar în ciclul de toamnă. Cei doi producători au plantat deja, pentru că încă nu trebuie să încălzească serele. Legumele ajung la recoltare undeva prin noiembrie–decembrie, iar încălzirea va fi făcută din 10 octombrie încolo. (...) Noi am făcut un calcul pentru niște sere de flori și am ajuns la concluzia că subvenția de 3.000 de euro, care se dă anual, aproape s-ar duce numai pe încălzirea serelor, fiindcă tomatelor le trebuie 20–22 de grade în spațiu protejat”, a declarat, marți, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba.

Acesta a mai precizat că nu e riscantă producția de roșii, dar e mai dificilă pentru cultivatorii din zonele de munte, „având în vedere că sezonul este mult mai friguros decât în sudul României, iar cheltuielile cu încălzirea serelor sunt mai mari”.

Programul de acordare a subvenției în valoare de 3.000 de euro a fost implementat începând de anul acesta. Principalii candidați au fost producătorii care au putut să dovedească faptul că au un spațiu protejat de cel puțin 1.000 de metri pătrați, în care plantează răsaduri de roșii, și că din producția anterioară au vândut cel puțin 2.000 de kilograme de tomate. 

„Programul de tomate o să meargă cel puțin trei ani. Din câte știu, o să mai apară un program, cu exact aceeași schemă pe fasole. Așadar, următoarea cultură care va fi promovată de către Minister va fi fasolea. Dacă intră și fasolea păstăi, am avea cu ce să participăm și noi, cei din județul Covasna”, a mai explicat Könczei Csaba.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.