Könczei Csaba: „Fermierii deocamdată pot sta liniștiți”
Directorul Direcției Agricole Covasna speră ca efectele noului virus să nu se răsfrângă asupra sectorului agricol
Chiar dacă efectele economice ale epidemiei de coronavirus se resimt deja în unele ramuri ale economiei, directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, spune că în cel mai bun caz, acest „fenomen” va ocoli sectorul agricol. Și fermierii covăsneni spun că sunt liniștiți deocamdată și își văd de muncile câmpului.
Directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba ne-a declarat că pe lângă efectele negative ale epidemiei, în prezent poate fi remarcată și o latură pozitivă, cum ar fi faptul că oamenii au tendința să cumpere mai des de la producătorii locali.
„Sper ca sectorul agricol să nu fie afectat. Cel puțin agricultura județului Covasna deocamdată nu văd de ce ar fi afectată, dar dacă se extind aceste contaminări cu COVID-19, asta însemnă că și având în vedere că avem un deficit uman în sector, s-ar putea să fie influențat în acest sens. Producția agricolă sper că deocamdată nu va fi afectată. Poate că printre altele are și aport pozitiv acest fenomen, pentru că oamenii încep să se aprovizioneze mai mult de la producătorii autohtoni, decât din marile rețele de magazine. Ca producție sau procese în producția agricolă, încă nu văd deocamdată nicio problemă. Asta e situația, sperăm să trecem și de asta”, a punctat directorul Direcției Agricole Covasna.
În ceea de privește reacția fermierilor, acesta spune că nu există o stare de panică în general, iar fiecare încearcă să se adapteze cât mai bine contextului actual.
„Situația se schimbă de la o zi la alta și percepția fermierilor la fel. Săptămâna trecută a dominat un aer așa mai hazliu decât panicat. Acum cu cât se agravează situația, și eu, și ceilalți, încetul cu încetul ne dăm seama că nu este de joacă. Trebuie să fim foarte atenți la comportamentul nostru. Nu mai organizăm nici o întâlnire cu fermierii, nici cu cei de la Asociația Crescătorilor de Bovine, nici cu cei din producția vegetală. (...) Fermierii deocamdată pot sta liniștiți. Pe câmp deja este de lucru, dar acolo nu văd că ar avea vreo posibilitate de a fi contaminați pentru că nu sunt contacte foarte dese în timpul lucrului. Altceva nu putem face pentru că munca de câmp trebuie făcută, că altfel nu vom avea nici anul viitor ce mânca”, ne-a mai spus Könczei Csaba.
Totodată, activitatea Direcției Agricole Covasna se desfășoară normal, evitând contactul cu publicul.
„Încercăm să rezolvăm lucrurile prin poșta electronică, atât cât se poate și încercăm să luăm numai cazurile care e strict necesar să le rezolvăm”, a mai precizat Könczei Csaba.
„Eu nu am voie să cedez. Mai am de crescut trei copii și nepoți”
Pe de altă parte, unul dintre fermierii de la Piața Agroalimentară spune că nu se teme atât de faptul că este posibil să nu mai aibă cui să-i vândă marfa, ci mai degrabă de gândul că ar putea fi infectat în timp ce interacționează cu clienții. Acesta crede că va trece cu bine peste acest impas, iar lucrurile vor reveni la normal mai devreme sau mai târziu.
„Oamenilor le este frică pentru că ei cred că se va închide Piața. Eu totuși nu cred că voi avea probleme cu clienții. E amenințare de boală, dar în rest nu e o problemă. Ideea e să nu prinzi un virus când ești în contact cu oamenii. Eu dacă nu îmi vând marfa aici, o vând la Brașov, nu stau cu ea că se strică. Dacă e ceva, o duc la angro, dar nu cred pentru că oamenii caută acum verdeață. Încă nu se știe dacă se va închide Piața, dar oamenii sunt puțini față de supermarketuri. Ei s-au învățat să ia totul dintr-un singur loc. Vânzătorii din Piață nu prea sunt bulversați, mai mult cumpărătorii. Eu nu am voie să cedez. Mai am de crescut trei copii și nepoți. Așa că sunt pozitiv că nu am încotro”, ne-a spus un fermier covăsnean.
Și conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, începând cu 16 martie, până pe 6 aprilie a.c., având în vedere evoluția COVID-19, se suspendă primirea cererilor unice de plată.