ECONOMIC 22 martie 2023

Județul Covasna, „repetent” la capitolul fondurilor europene

de Daniela Luca | 2190 vizualizări

Covasna se află pe ultimul loc în clasamentul județelor la capitolul absorbției de fonduri europene, conform datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. În exerciţiul financiar 2014–2022, județul nostru este așadar codaș la acest capitol. Președintele Centrului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB, Grüman Róbert, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că este importantă o pregătire temeinică în acest sens, pentru ca în următorul exercițiu financiar să se înregistreze rezultate mai bune. 

Conduc acest clasament județele Ilfov, Cluj, Iași, Constanța și Timiș, iar la polul opus se află județele Teleorman, Călărași, Ialomița și Covasna. 

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene periodic prezintă statistici despre fondurile nerambursabile contractate de beneficiarii din fiecare județ din România. Statistica recentă care prezintă datele până la 31 decembrie 2022 ne arată că în județul Covasna au fost contracte în valoare de 877 de milioane de lei. Aceasta este o sumă foarte mare, dar, dacă ne uităm pe plan național, putem constata că au fost mult mai multe posibilități care ar fi putut să fie valorificate. Conform gradului de absorbție a fondurilor europene, fiecare județ are o culoare, unde putem să vedem că județul Covasna și-a adjudecat ultimul loc între județele din țară. (...) Bineînțeles, județul Covasna fiind un județ mic, am putea zice că posibilitățile sunt mai mici, dar vedem că un județ similar de mic, de exemplu județul Sălaj, a contractat sume în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei. Putem să zicem că județul Covasna, în perioada de finanțare 2014-2020, a rămas repetent la absorbția fondurilor europene”, a declarat președintele Centrului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB, Grüman Róbert. 

E nevoie de o pregătire temeinică în ceea ce privește atragerea fondurilor în următorul ciclu financiar, a mai spua acesta. În următorii ani, vor fi disponibile fonduri în valoare de 46 de miliarde de euro, iar anumite programe vor fi lansate încă din luna mai. 

„Fondurile nerambursabile care vin în fiecare județ aduc investiții noi, aduc locuri de muncă bine plătite, prosperitate și în general dezvoltare economică. Noi dorim să tragem un semnal de alarmă că în fața noastră există foarte multe posibilități și este nevoie de o cooperare mai strânsă între administrațiile locale, mediul politic, instituțiile din județ, asociațiile profesionale, dar și mediul de antreprenoriat, pentru că județul Covasna nu ar trebui să mai piardă încă o posibilitate care este în fața noastră. Ceea ce ar fi important este ca în perioada următoare, la fiecare nou proiect care va fi lansat, să poată să participe cât mai multe persoane interesate, pentru că fiecare proiect are beneficiari bine targhetați”, a mai spus Grüman Róbert. 

Cei care vor să afle informații despre oportunitățile de finanțare pentru perioada 2021-2027, dar și despre cele mai importante lansări de proiecte așteptate în acest an, pot să apeleze la specialiștii de la biroul StartUp HUB, care se află în Sfântu Gheorghe, pe strada Oltului nr. 9, sau pe site-ul startupcovasna.ro.

StartUp HUB s-a mutat într-o nouă locație în 2022. În centru își desfășoară activitatea 5 întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și 5 ONG-uri. Cei 50 de angajați implementează proiecte în valoare de 20 de milioane de euro. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.