ECONOMIC 31 iulie 2020

ITM Covasna: amenzi de peste 114.000 de lei doar în luna iulie

de Daniela Luca | 1472 vizualizări

Cinci persoane au fost identificate, luna trecută, fără carte de muncă la serviciu

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a aplicat în cursul lunii iulie amenzi în valoare totală de 114.700 de lei pentru diferite nereguli constatate în urma controalelor efectuate, arată datele furnizate de instituție. Peste jumătate din sumă provine din sancțiuni pentru munca nedeclarată. Inspectorii au verificat și în ce măsură s-au conformat angajatorii legislației specifice din perioada stării de alertă. 

În luna iulie au fost efectuate în total 164 de controale, dintre care 91 în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 73 în cel al securității și sănătății în muncă (SSM). 

Potrivit ITM Covasna, au fost aplicate 17 amenzi, majoritatea în domeniul relațiilor de muncă, dar și 148 de avertismente, de data aceasta majoritatea încadrându-se în domeniul securității și sănătății în muncă.  

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 114.700 de lei, RM = 82.700 lei, respectiv SSM = 32.000 lei. 

Totodată, au fost date și cinci sancțiuni pentru munca nelegală, dintre care patru amenzi și un avertisment. Valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată este de 70.000 de lei, adică peste jumătate din suma amenzilor date în luna iulie a acestui an. 

Neglijarea purtării echipamentelor de protecție, sancționată 

ITM Covasna informează că în ultimele două weekenduri, 18-19 iulie și 25-16 iulie, au fost intensificate controalele de noapte, în echipe mixte, cu scopul de a verifica în ce măsură angajatorii s-au conformat legislației specifice din perioada stării de alertă. 

Astfel, un număr de șase inspectori au controlat 29 de angajatori (16 controale de zi și 13 controale de noapte), dintre care opt s-au ales cu amenzi, iar nouă au scăpat cu avertismente. 

Printre cele mai des întâlnite neconformități se numără faptul că lucrătorii nu utilizau echipamentul de protecție acordat de către angajator. 

„Pentru lucrătorii din unități din exterior, angajatorul nu a asigurat o instruire suficientă și adecvată, prin neinformarea referitor la riscurile privind SSM și măsurile de prevenire și protecție”, au transmis reprezentanții ITM Covasna. 

Tot la capitolul nereguli depistate se adaugă și lipsa marcării culoarelor speciale pentru accesul consumatorilor la toaletă. 

„În perioada de referință, la nivelul ITM Covasna au fost înregistrate un număr de 16 petiții, din care: 15 în domeniul RM și 1 petiție cu problematică SSM. Din total, patru petiții au fost redirecționate, firmele reclamate avându-și sediile în alte județe și o petiție a fost soluționată și s-a comunicat răspuns petentului. Restul de 11 petiții, sunt în lucru și se vor finaliza în termenul legal, prin comunicarea răspunsurilor către petenți. Ca tematică, sunt reclamate aspecte privind neplata salariilor și a orelor suplimentare, obligarea demisiei, iar în domeniul SSM – neconformități privind legislația specifică”, mai arată ITM Covasna.  

Controalele vor continua și în perioada următoare. 

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al județului Covasna a aplicat peste 240 de sancțiuni contravenționale pe linia de control privind relațiile de muncă și evidența muncii. Dintre acestea, 91 au fost amenzi, în cuantum total de 554.700 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.