ECONOMIC 31 ianuarie 2020

Iarna atipică nu afectează deocamdată agricultura covăsneană

de Daniela Luca | 2627 vizualizări

Efectele secetei pot fi însă severe dacă nu vor cădea precipitații în următoarele săptămâni

Dacă în unele zone din țară nu a nins deloc, iar culturile de toamnă sunt expuse înghețului din cauza secetei, la nivelul județului Covasna situația încă nu este atât de îngrijorătoare, afirmă directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba. Cu toate acestea, dacă în viitorul apropiat nu vor cădea precipitații, seceta va avea consecințe și în județul nostru. 

La ora actuală, culturile de toamnă, în special grâul, se prezintă destul de bine, spune Könczei Csaba. Conform acestuia, încă nu există motive serioase de îngrijorare, chiar dacă majoritatea câmpurilor, care în alți ani erau acoperite cu zăpadă, sunt uscate. Riscuri există totuși, spune el. 

„Situația încă nu este foarte, foarte gravă în zona noastră. În toată țara s-a instalat o secetă pedologică, asta înseamnă că solul nu are destulă cantitate de apă, deci umiditatea din sol este destul de scăzută. Spre norocul nostru, datorită zonei în care ne aflăm, la noi încă nu se manifestă în parametri foarte severi această secetă. Față de sud-estul țării, Dobrogea și sudul Moldovei, Muntenia, noi stăm destul de bine și chiar față de centrul Transilvaniei, că și acolo e mai grav. Noi încă nu putem să zicem că acele culturi de toamnă sunt afectate într-o măsură în care să avem probleme cu producția. Dacă n-o să avem precipitații până la finalul repaosului vegetativ, nu doar ninsoare, dar și ploaie pentru că iarna e mult mai caldă decât în general, atunci o să avem o problemă. Repaosul vegetativ ține aproape până la sfârșitul lui martie la noi în zonă. Dacă vegetația pornește mai devreme din cauza zilelor călduroase sau dacă n-o să avem precipitații până atunci, o să avem o problemă. Încă avem speranțe. Într-o lună jumate tot ar trebui să recupereze natura această lipsă de precipitații”, ne-a explicat Könczei Csaba.

Situația poate fi redresată, spune specialistul, dacă în următoarele șase-opt săptămâni vor cădea precipitații de 35-40 de litri pe metrul pătrat.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.