ECONOMIC 10 noiembrie 2017

„Gaură” de 7 milioane de lei la Primăria Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1968 vizualizări

Așa arată calculul pentru bugetul de anul viitor al reședinței de județ, după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului fiscal

Primăria Sfântu Gheorghe va avea în 2018 un buget mai mic cu 7 milioane de lei decât în 2017, potrivit calculelor prezentate joi, 9 noiembrie, într-o conferință de presă, de primarul Antal Árpád, după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului fiscal.

„Ce înseamnă 7 milioane de lei pierdere pentru un oraș ca Sfântu Gheorghe? Înseamnă două străzi ca Lăcrămioarei reabilitate total. Cam asta este pierderea pentru un an la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, care este un municipiu norocos, pentru că noi în 2016 ne-am cam cheltuit banii și nu am avut un excedent foarte mare”, a declarat într-o conferință de presă, Antal Árpád.

Acesta a mai explicat că noua reglementare are atât părți bune, cât și rele. Primarul a precizat că scăderea impozitelor de la 16 la 10% se răsfrânge în mod negativ mai degrabă asupra primarilor gospodari, care nu au cheltuit toți banii publici și care au rămas cu excedent.

„Este o discuție complexă. (...) E adevărat că are și Guvernul dreptate, în sensul că nici reglementările de acum nu au fost 100% corecte. Vă dau un sigur exemplu. Majoritatea multinaționalelor sunt înregistrate în Sectorul 1 din capitală. Practic cota IVG (n.red. Impozitul pe Venitul Global) a Sectorului 1 din capitală este cât cota IVG pe jumătate din Moldova. Nu este un lucru corect și nu este meritul administrației locale din Sectorul 1 că are un venit enorm, pentru că nu făcut nimic pentru ca acele instituții să vină acolo”, a explicat primarul din Sfântu Gheorghe, care a venit și cu o soluție, pe care, însă, autoritățile centrale nu au luat-o în calcul:

„Corect ar fi fost să fie o plafonare a veniturilor din IVG la nivelul autorităților locale. Așa este, spre exemplu, în Ungaria. S-ar fi putut spune că până la nivel de 1.500 de lei per locuitor IVG-ul rămâne la autoritățile locale. Dacă IVG-ul depășește acest plafon, suma de peste să meargă la Guvern. Ar fi fost o soluție mai corectă, decât această soluție cu care a venit acum Guvernul”, a mai spus Antal Árpád

În ceea ce privește situația județului Covasna, primarul a explicat pe larg: „Guvernul a promis că anul viitor ne va suplimenta suma până la nivelul real încasat în anul 2017. Ca să vorbesc în cifre rotunde, dacă, Sfântu Gheorghe, spre exemplu, în 2017 va avea 50 de milioane de lei venituri din IVG, anul viitor, în mod real, vom colecta din IVG 35 de milioane de lei. Guvernul spune că diferența de la 35 de milioane la 50 de milioane va fi plătită de Guvern din TVA, deci se va suplimenta. Numai că aici există o virgulă, iar acea virgulă spune că din această sumă de 15 milioane de lei se scade jumătate din excedentul pe care primăriile le-a avut la 31 decembrie 2016. Dacă am avut 30 de milioane excedent în 2016, Guvernul nu ne dă niciun ban. Dacă am avut 20 de milioane excedent, atunci scade 10 milioane din 15 și ne dă 5 milioane și așa mai departe. Asta e prima pierdere pe care autoritățile locale o au. Practic, din nou o iau în freză, scuzați-mi expresia, cei care au fost gospodari și au pus bani deoparte și nu cei care au cheltuit banii. A doua pierdere, care pe mine mă deranjează chiar mai mult, este faptul că suma este practic plafonată. Deci anul viitor vom avea din IVG cât încasăm anul acesta. Noi în fiecare an am avut IVG-ul mai mare decât în anul precedent. Am făcut o analiză și în Sfântu Gheorghe, spre exemplu, trendul de creștere a fost peste București. Anul acesta am avut cu 13,8% mai mult decât anul trecut. Am discutat această problemă la Guvern. (...) Practic noi am luat la cunoștință. Altceva nu puteam face. În acest moment, a apărut Ordonanța de Urgență, ea este valabilă și produce efecte începând cu 1 ianuarie. Așa că trebuie să ne regândim bugetele pe aceste cifre”, a concluzionat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care a subliniat că se va ține totuși de cuvânt și nu va mări impozitele la nivel local, chiar dacă schimbarea legii pune presiune pe bugetul local și asta va însemna mai puține investiții.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.