Firmele din județ pot accesa până la 200.000 de euro pentru digitalizare
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din cele șase județe ale regiunii Centru, printre care și județul Covasna, vor putea obține noi granturi de câte 15.000 - 200.000 de euro pentru a-și cumpăra laptopuri și alte echipamente IT, softuri sau cursuri TIC pentru angajați. E vorba despre o schemă nouă de digitalizare a IMM-urilor, în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027.
Ghidul solicitantului pentru schema de finanțare 2.2 Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligentă, din cadrul PR Centru 2021-2027, a fost publicat recent de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
Conform calendarului PR Centru, apelul de proiecte ar urma să se deschidă în octombrie 2023, firmele beneficiare urmând să depună cererile de finanțare în noul sistem electronic MySMIS2021. Până atunci, ghidul se mai poate modifica, se arată pe site-ul startupcafe.ro.
Este important de subliniat că linia de finanțare din cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027 seamănă, dar este separată de Programul pentru Digitalizarea IMM-urilor, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care se fac înscrieri din 15 februarie până pe 30 iunie 2023, arată aceeași sursă.
Antreprenorii din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu vor avea la dispoziție un buget total de 32 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat.
Din acești bani, firmele eligibile vor putea obține ajutoare de minimis de câte 15.000-200.000 de euro fiecare, pentru a face investiții în digitalizarea activității, mai notează startupcafe.ro. Antreprenorii trebuie să asigure și ei cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile din proiect.
În ceea ce privește condițiile de eligibilitate a beneficiarilor, trebuie știut că microîntreprinderile (cel mult 9 angajați) vor putea investi doar în mediul urban, iar firmele mici (10-49 angajați) și mijlocii (50-249 angajați) vor putea investi și în mediul urban și în mediul rural.
Ghidul solicitantului cuprinde o serie întreagă de cheltuieli eligibile pentru digitalizarea activității firmelor non-IT, printre care software achiziționat sau dezvoltat/adaptat la comandă, cum ar fi aplicații, licențe pentru gestiune, tehnologii lingvistice bazate pe inteligență artificială, software de securitate cibernetică, sisteme de operare. Tot la capitolul cheltuielilor eligibile se numără și echipamentele IT – diverse dispozitive integrate cu soluții digitale sau care asigură capacitate de memorie, se mai arată în ghidul solicitantului.