ECONOMIC 10 noiembrie 2022

Fermierii covăsneni pot primi până la 90% cofinanțări pentru afaceri noi

de Diana Pantelimon | 683 vizualizări

Cei interesați sunt invitați la o conferință de unde pot afla mai multe despre programul Ministerului Agriculturii

Fermierii din județul Covasna care sunt interesați să își dezvolte afaceri noi (de tipul stână montană, centru de colectare și prelucrare a laptelui, centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor sau a unor plante medicinale din zona montană) și să beneficieze de cofinanțare de până la 90% sunt invitați să participe la o conferință de unde pot afla amănuntele „Programelor de investiții în zona montană”, ale Ministerului Agriculturii. Evenimentul va avea loc vineri, 11 noiembrie a.c., la ora 14:00, la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, în sala Gábor Áron.

„În cadrul evenimentului vor fi prezentate trei programe de sprijin lansate de Agenția Națională a Zonei Montane prin care se finanțează înființarea de stâne montane, înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană și înființarea de centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură din zona montană”, au transmis organizatorii.

În principiu, evenimentul se adresează fermierilor covăsneni, pentru că la nivelul județului s-au depus foarte puține proiecte. Ajutoarele de la stat pot fi între 40-90% din totalul investiției, în funcție de unele criterii, care nu sunt foarte dificil de obținut.

„La stâne montane ajutorul de la stat este de 50%, la centre de colectare a laptelui între 40-90%, la centre de prelucrare a laptelui 50%, la colectare fructe 40-90%. Sunt niște parametri care se dau și se poate obține un punctaj mai mare dacă, de exemplu, ai 40% poți să mai primești încă 20% că se realizează în zona montană, înca 20% dacă sunt deja de 5-6 ani fermieri în zona montană, cu stână. E un punctaj și se poate ajunge la 90%. 

Se face o selecție, se depun cereri de finanțare eligibile, se merge pe principiul «primul venit, primul servit» până se epuizează fondurile alocate. Se depun la Ministerul Agriculturii. Încurajăm pe cei interesați să participe la conferință. Poate au întrebări specifice, probleme cu care se confruntă, e bine să fie fizic acolo. Ei știu mai bine cu ce se confruntă. Din moment ce vine statul în ajutorul lor, ar trebui să profite de oportunitate. Un ajutor de 50% este destul de mult. Nu sunt criterii foarte dificile, ei vin în sprijinul lor, deci nu sunt foarte grele, sunt niște chestiuni care, în foarte multe cazuri, se și întâmplă. Dacă se regăsesc într-un program anume, dacă au o stână montană sau un centru de colectare sau prelucrare a laptelui, sau de fructe/plante/ciuperci, pot afla mai multe detalii la conferință”, a declarat redacției noastre Leonid Moscviciov, președintele Comitetului de Masiv Grupa de Munți Sudică.

Potrivit organizatorilor, ședința va fi coordonată de Leonid Moscviciov, iar la eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai Direcției Agricole a Județului Covasna, dar și directorul general adjunct al Agenției Naționale a Zonei Montane, Gheorghe Hirlav.

Sursa foto: apuseni.info

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.