Două scheme noi de minimis cu un buget de 15 milioane de lei, la Sfântu Gheorghe
IMM-urile care vor face achizițiile de la furnizorii locali vor fi recompensate
Programul existent de minimis din reședința de județ va fi completat cu alte două măsuri elaborate de Primăria Sfântu Gheorghe, în colaborare cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Covasna. Acestea au un buget total de 15 milioane de lei. Unul dintre programe se referă la hoteluri, pensiuni, unități de alimentație publică, dar totodată și la societăți care în primul semestru din acest an au avut o scădere de minimum 15% a cifrei de afaceri și a profitului față de aceeași perioadă a anului trecut. A doua schemă de minimis se referă la acele companii care vor să investească în Parcul Industrial din Câmpul Frumos.
„Inițiativa de a elabora un fel de ajutor pentru întreprinderile care sunt în dificultate din cauza Covidului a venit din partea domnului primar. Am stat împreună și am făcut un brainstorming ca să vedem care este cea mai bună și finanțabilă formă a acestui ajutor. Și am ajuns la forma pe care am trimis-o spre avizare prealabilă la Consiliul Concurenței. (...) Avem două categorii foarte afectate pentru care am ținut să avem reglementări și finanțare separată. Avem unitățile de cazare pe de o parte și unitățile de alimentație publică pe de altă parte și avem celelalte firme care în comparație cu primul semestru al anului 2019 au o scădere de minimum 15% a cifrei de afaceri și a profitului”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András.
În cazul schemei de tip minimis în vederea sprijinirii activităților IMM-urilor afectate de criza Covid-19, care are un buget total de 10 milioane de lei, valoarea finanțării este de 500 de euro pe cameră pentru hoteluri și pensiuni și de 50 de euro pe metru pătrat pentru restaurante și baruri, inclusiv suprafața teraselor autorizate. Totodată, firmele cu pierderi de minim 15% pot obține 500 de euro pentru fiecare salariat.
Sumele anterioare pot fi majorate cu 100% dacă achizițiile din cadrul finanțării vor fi realizate integral de la furnizori locali, spun autoritățile locale.
Așadar, valoarea maximă a sprijinului poate fi de 50.000 de euro pentru hoteluri și pensiuni și de 10.000 de euro pentru restaurante și baruri. Întreprinderile care au înregistrat pierderi de minim 15% pot beneficia de maximum 50.000 de euro.
„Este important de subliniat că pentru a primi ajutorul, companiile trebuie să contribuie în mod egal la suma primită, și se pot deconta doar sume achitate în prealabil de către întreprinzător. Întrucât scopul este de a încuraja și genera investiții locale, ajutorul, împreună cu contribuția proprie, pot fi utilizate doar pentru investiții în oraș. Pe parcursul evaluării, cererile depuse vor fi clasificate în funcție de salariul mediu din cadrul firmei pe anul 2018”, transmit autoritățile locale.
Vor fi sprijiniți investitorii interesați de Parcul Industrial
Cea de-a doua schemă de minimis vine în sprijinul celor care vor să investească în Parcul Industrial din Sfântu Gheorghe.
Alocarea bugetară este de 5 milioane de lei. De acești bani poate beneficia orice IMM care intenționează să realizeze o investiție în cadrul Parcului Industrial și a concesionat teren de construcție în acest scop.
Valoarea finanțării este de maxim 50.000 EUR, dacă achizițiile din finanțare nu vor fi realizate de la furnizori locali și de maxim 100.000 EUR, dacă achizițiile din finanțare vor fi realizate exclusiv de la furnizori locali.
Investitorii vor trebui să prezinte un aport propriu de valoare minimă egală cu triplul finanțării, iar decontate vor putea fi doar sumele achitate în prealabil de către întreprinzător.
Autoritățile locale precizează că finanțarea nu este retroactivă, adică se vor putea deconta doar investiții realizate după semnarea contractului de finanțare.
Cele două scheme de minimis vor intra săptămâna aceasta în dezbatere publică, anunță autoritățile locale.
Administrarea schemei de finanțare se va realiza în parteneriat cu CCI Covasna.