ECONOMIC 8 iunie 2022

Directorul APIA Covasna: „Nu trebuie să eliminăm agricultura mică”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1411 vizualizări

Chiar dacă oportunitățile de finanțare tind să avantajeze fermele mai mari și tehnologizate, nu trebuie uitate nici agricultura mică și rolul important pe care îl are aceasta, a subliniat directorul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popica. 

Efectul activității noastre în APIA este foarte important și la fermierii mici. Contează enorm. Toate micro-granturile, toate proiectele care se dau prin AFIR se referă la cei care au ferme mari, care sunt deja avansați în agricultură. Și e foarte bine și sunt binevenite. Dar subvențiile pe care le dăm noi pe suprafață, pe animal, sprijină și acel mic gospodar care mai are trei, patru vaci, 10, 15 oi sau o suprafață mai mică de teren. E foarte important ca agricultura mică să rămână. Eu mereu fac paralelă cu ce se întâmplă în sistemul turistic, de exemplu, în care are loc și cazarea simplă, și pensiunea mai mică, și hotelul, și motelul care are cinci stele. Nu se încurcă între ele, ci se completează. La fel și în agricultură: nu trebuie să eliminăm agricultura mică. Bineînțeles, trebuie ajutată și agricultura mare, să se dezvolte în direcția ei, dar agricultura mică susține tot ce înseamnă tradiție, partea de produse tradiționale și așa mai departe”, a declarat recent directorul APIA Covasna, într-o conferință de presă. 

Datele APIA Covasna din 2021 arată că în evidențele lor se găseau 12.518 de cereri ale fermierilor (cele mai multe în zona Târgu Secuiesc), care au primit subvenții pentru prelucrarea a peste 116.000 de hectare de teren. În 2022 au fost 12.218 cereri ale fermierilor pentru 116.600 de hectare. 

De la an la an se observă o scădere. În 2007 au fost peste 14.000 de fermieri, acum sunt 12.200. Este o scădere normală care nu trebuie să ne sperie, deoarece sunt acei părinți, bunici care au avut câte o suprafață mică de teren, iar terenurile lor au fost preluate de fermierii care sunt acum specializați. Încet, încet, se face acea comasare de suprafețe de teren de care ducem foarte mare lipsă”, a mai spus Marius Popica. 

În 16 mai a fost ultima zi pentru depunerea cererilor de obținere a subvențiilor APIA. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.