ECONOMIC 29 august 2019

Direcţia Agricolă Covasna susţine necesitatea anulării prevederilor din OMS 119 ce vizează fermele de animale

de Agerpres | 835 vizualizări

Conducerea Direcţiei Agricole Covasna se raliază organizaţiilor fermierilor care solicită anularea prevederilor din Ordinul Ministrului Sănătăţii 119/2014 referitoare la zootehnie, pe motiv că acestea le afectează activitatea şi îi dezavantajează în raport cu crescătorii de animale din alte ţări ale Uniunii Europene.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat miercuri, pentru AGERPRES că acest ordin, ce reglementează, printre altele, distanţele dintre zonele locuite şi ferme, se „bate cap în cap” cu realitatea, pentru că majoritatea fermelor de animale se află în interiorul satelor, fiind construite, prin tradiţie, lângă gospodăriile oamenilor.

„Încercăm de mai mulţi ani, s-au făcut nenumărate demersuri pentru modificarea acelui ordin privind distanţele până la ultima casă de locuit. Există un impediment foarte serios, pentru că majoritatea fermelor funcţionează de ani de zile în interiorul satelor sau comunelor şi nu poţi să scoţi toate fermele afară. Cerem să se anuleze acest ordin sau să se modifice în aşa fel încât să corespundă diferitelor zone, structurilor şi tradiţiilor. (...) Şi în Europa, în regiunile montane din Austria, Bavaria, Cehia, grajdurile sunt lângă case, în curţile oamenilor”, a declarat Könczei Csaba.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole, ordinul a generat şi un „conflict legislativ”, pentru că fermierilor li se solicită să îşi construiască rampe ecologice pentru gunoi, însă nu primesc autorizaţii, pentru că fermele nu se află la distanţa corespunzătoare prevăzută de acesta.

„E un conflict legislativ. Noi ceream platformă de gunoi ecologică, dar fermierii nu primeau autorizaţie de construcţie pentru că ferma e mai aproape decât 500 de metri de ultima casă”, a spus Könczei Csaba.

Acesta a distribuit pe pagina sa de socializare o scrisoare deschisă adresată, printre altele, Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi Avocatului Poporului de către mai multe organizaţii ale fermierilor români, care cer Ministerului Sănătăţii eliminarea din acest ordin a tuturor prevederilor legate de ferme şi zootehnie, în general.

„Introducerea de prevederi pentru ferme în Ordinul Ministrului Sănătăţii este percepută ca o supralegislaţie care complică şi mai mult activitatea şi existenţa atât a fermelor active, cât şi a celor aflate în conservare, modernizare, precum şi a fermelor în curs de înfiinţare. De asemenea, OMS 119/2014 are efecte negative şi asupra accesului la fondurile europene al potenţialilor beneficiar. (...) De menţionat că în Uniunea Europeană nu există o reglementare legislativă de acest gen. (...) Precizarea unei distanţe de amplasare a unui obiectiv zootehnic fără a fi fundamentată ştiinţific şi legal contravine oricărui principiu de mediu sau de sănătate publică aplicat în Comunitatea Europeană. Din analizarea Ordinul 119 din 2014 al Ministrului Sănătăţii şi compararea cu legislaţia naţională şi europeană din domeniu, precum şi cu literatura de specialitate consultată, rezultă clar o neconcordanţă (...), precum şi defavorizarea fermierului/gospodarului român în comparaţie cu cel european. (...) Vă rugăm să aveţi amabilitatea de a lua în considerare propunerea noastră şi a ne sprijini pentru eliminarea din Ordinul în discuţie, de către Ministerul Sănătăţii, a tuturor prevederilor legate de ferme, exploataţii zootehnice, zootehnie în general, prevederi care se regăsesc în responsabilităţile MADR, Ministerului Mediului şi ANSVSA”, se arată în scrisoarea deschisă.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.