ECONOMIC 20 octombrie 2022

Cum stă județul Covasna la capitolul „atragere de fonduri europene”

de Iulia Drăghici - Taraș | 618 vizualizări

„Nu stăm așa de bine, din păcate, în ceea ce privește banii încredințați pentru firmele private”

Județul Covasna este primul din Regiunea Centru la capitolul absorbție de fonduri europene pe cap de locuitor din perspectiva proiectelor depuse de autoritățile publice locale, însă este codaș la capitolul absorbție de fonduri europene pe zona privată. 

Regiunea Centru are un grad de absorbție a fondurilor europene REGIO de aproximativ 65%, dar se estimează că va ajunge la 85% când se va trage linie, adică la finele anului viitor. În 2014 – 2020, în cele șase județe (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) s-au realizat investiții de peste 1,7 miliarde de euro, din care peste 1,4 miliarde de euro au fost fonduri atrase pentru dezvoltare, informează Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, într-un raport pe 2022. În total au fost depuse 2.330 de proiecte, iar până acum semnate au fost peste 1.160. 

Datele au fost prezentate în contextul organizării, miercuri 19 octombrie, la Sfântu Gheorghe, la sediul Consiliului Județean Covasna, a ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR), la care au participat reprezentanții celor șase județe. 

În ceea ce privește Covasna, la calculul atragerii de fonduri pe cap de locuitor stăm bine, însă sunt și alte aspecte care nu au funcționat. 

Raportat la Regiunea Centru, pe cap de locuitor suntem primii. Pe număr de proiecte sau bani atrași nu suntem primii, pentru că suntem cel mai mic județ, dar pe cap de locuitor înăuntrul județului suntem primii la banii atrași. Vreau să subliniez: asta însemnând autoritățile administrației publice locale, deci județ, municipiu, orașe și comune. Nu stăm așa de bine, din păcate, în ceea ce privește banii încredințați pentru firmele private. De pildă, Brașovul sau Sibiul sunt pe primele locuri la bani atrași de firme private”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Tot acesta a spus și că, pentru exercițiile financiare viitoare, se va mai insista pe acest aspect, al implicării și informării mediului privat. 

Urmează ca în viitor să avem o colaborare și cu Camera de Comerț, dar și cu biroul ADR Centru local ca să informăm și sfera privată”, a spus președintele CJ Covasna. 

Întâlnirea care a avut loc miercuri la Sfântu Gheorghe, a CDR Centru, se organizează periodic, prin rotație, în fiecare județ din Regiune. Acum au luat parte, printre alții, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, prefectul județului Covasna, Ráduly István, președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, Henning László și Jakab István-Barna, primarii din Sfântu Gheorghe, Covasna și Dobârlău, Antal Árpád, Gyerő József, respectiv Bogdan Barbu, și alții. 

Cu ani în urmă, eu am fost primul care a propus ca aceste ședințe să se țină prin rotație, în fiecare județ, că până atunci se țineau doar la Alba Iulia. Prin rotație, această ședință ajunge în fiecare județ. Este benefic și pentru ceilalți colegi, pentru că mai fac cunoștință cu realitățile locului. În plus, am ținut neapărat ca să fie la noi această ședință și nu vă ascund că aseară am avut și o întâlnire cu cei șase președinți din cele șase județe care formează regiunea centru, pentru că, de fapt, noi proiectăm această componență de undă verde la modificări de caiete de sarcini, la axele prioritare de finanțare și diferite lucruri pe care le putem noi modifica în Regiunea Centru, ca să putem noi accesa cât mai eficient banii europeni”, ne-a spus Tamás Sándor. 

Reamintim că Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru este organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care coordonează procesul dezvoltării regionale în Regiunea de Dezvoltare Centru, formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Foto: Kocsis Boldizsár János

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.