Creștere fenomenală: firmele din județ au avut anul trecut cu aproape 46% mai mult profit
Aproape 46% a fost creșterea profitului brut al firmelor covăsnene, arată statistica prezentată joi de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, pe baza analizei datelor din 2022 comparativ cu 2021. Aproape 39% a fost creștere și la cifra de afaceri. De ce le-a mers așa de bine, în ansamblu, întreprinderilor din județ? O posibilă explicație o oferă președintele CCI Covasna, Edler András-György.
Statistica prezentată pe baza celor mai noi date disponibile care arată situația la nivelul județului Covasna relevă că în 2022 firmele de la noi au avut un profit brut de peste un miliard de lei, mai exact: 1.145.821.055 de lei, cu aproape 360 de milioane de lei (359.223.254) mai mult decât în 2021.
Un indicator important este și cifra de afaceri, adică valorile totale înscrise pe toate facturile emise de o firmă sau, cu alte cuvinte, vânzările – activitatea totală a firmei, înainte de taxe și alte cheltuieli. Iar în ceea ce privește acest indicator, în 2022 a fost de peste 11 miliarde de lei (mai exact 11.246.350.266), cu peste 3 miliarde mai mult decât în anul precedent (3.153.290.116).
Și la numărul de angajați s-au înregistrat creșteri, dar doar de 1,40%. Concret, firmele din județ au avut în 2022 cu 367 mai mulți angajați decât în 2021.
Explicația valorilor crescute considerabil la profit și cifra de afaceri ar fi cea a inflației și a faptului că au crescut prețurile.
„Este un lucru fenomenal faptul că, potrivit datelor de bilanț din anul 2022, față de anul 2021 cifra de afaceri a firmelor din județul Covasna a crescut cu 39%. E foarte mult, așa, la o primă vedere. Profitul a crescut cu aproape 46%. Sunt niște creșteri fenomenale! Dar nu sunt niște creșteri normale. Normale ar fi fost sub 10% la ambii indicatori. Am observat până în 2019 că am avut creștere atât a cifrei de afaceri, cât și a profitului. Dar nu sunt creșteri atât de semnificative. Am încercat să găsesc niște explicații. Trebuie să vedem că în anul 2022 a fost o inflație destul de mare. Și dacă mergem pe datele oficiale, a fost undeva la 20%. Cumva, cumva a influențat cifrele. Pe de altă parte, la profit, eu cred, dar nu știu, că nu văd contabilitatea firmelor, a influențat faptul că județul Covasna are foarte multe firme care se ocupă cu comerțul. Presupun că au avut stocuri la prețuri vechi, prețurile au crescut și ei au realizat vânzarea stocurilor la prețul nou. Am mai văzut această situație când a crescut brusc prețul la materialul lemnos”, ne-a declarat joi președintele CCI Covasna, Edler András-György.
Cu alte cuvinte, au putut să vândă marfa cumpărată mai ieftin la preț mai mare.
Totuși, un alt motiv pare să fie mutarea în județul Covasna a unui „jucător” puternic din domeniul industriei. Și anume faptul că HS Timber Productions Reci SRL (fosta Holzindustrie Schweighofer) și-a înregistrat activitatea în județul nostru.
„Un alt lucru foarte important este că HS Timber Productions și-a mutat sediul în județul Covasna. S-a întâmplat în 2021, dar la sfârșitul anului. Atunci nu s-a reflectat așa de tare. Acum, în topurile pe firme, atât la profit, cât și la cifra de afaceri, această firmă este pe primul loc”, a mai explicat Edler András-György.
Această firmă are 6% din totalul profitului la nivel de județ, dar și 10% din cifra de afaceri.
Statistica a fost realizată pe baza analizării activității a 5.444 de firme care au depus bilanțurile contabile în timpul legal, adică până cel târziu în aprilie a.c. Acesta este și motivul pentru care prezentarea datelor se face abia acum.