ECONOMIC 7 februarie 2018

Covăsnenii vor să devină oficial parteneri în construcția Aeroportului Ghimbav

de Iulia Drăghici - Taraș | 1480 vizualizări

Autoritățile județene din Covasna și-au reafirmat marți intenția de a sprijini construcția aeroportului brașovean

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a reafirmat marți, 6 februarie, în cadrul unei întâlniri oficiale la care au participat și reprezentanții Consiliului Județean Brașov, disponibilitatea autorităților covăsnene de a deveni partenere în construcția aeroportului brașovean din Ghimbav.

„În cadrul ADR am făcut tot posibilul ca acest plan comun, regional și de interes major, să fie și o problemă de interes național, dar din păcate guvernanții de acum nu au sprijinit acest demers, deci am rămas singuri. Rezolvarea acestei probleme cade astfel în responsabilitatea noastră a tuturor și în primul rând a județului Brașov, dar și a noastră”, a spus marți Tamás Sándor.

Acesta a întărit astfel promisiunea făcută în anii trecuți de reprezentanții Consiliului Județean Covasna cei ai Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, de a contribui cu câte 3 milioane de euro la construirea aeroportului.

„La sfârșit, când se finalizează lucrarea și mai lipsesc 6 milioane de euro, cele două unități administrativ teritoriale vor sprijini acest proiect de interes regional”, a spus Tamás Sándor, care a amintit cu acest prilej și faptul că anul trecut s-a finalizat reabilitarea drumului județean care leagă localitățile Sfântu Gheorghe – Ilieni – Brașov, o rută de acces către viitorul aeroport.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veştea, a precizat de asemenea că lucrările la Aeroportul Ghimbav sunt în derulare și că are în vedere contractarea unui împrumut pentru a grăbi realizarea acestui proiect.

„Anul trecut a fost un an în care am făcut foarte multe documentații, importante pentru continuarea aeroportului. Dacă în anul 2016 am obținut suprafața de teren și am avut o situație juridică certă, am refăcut studiul de fezabilitate, am aprobat noi indicatori economici, anul trecut am început planul de urbanism zonal. De asemenea, am început partea de proiectare pentru ceea ce înseamnă o etapă pe care am putut să o bugetăm anul trecut, în valoare de 10 milioane de euro, din bugetul propriu al Consiliului Județean Brașov. (...) Suntem în faza în care de această dată evaluăm ofertele. Avem șase participanți la această etapă. (...) Ceea ce trebuie știut este faptul că în ședința de săptămâna trecută, fiindcă vrem să grăbim realizarea acestui obiectiv, adică să nu rămână doar la nivel de discuție și să îl folosim doar în campania electorală, am luat decizia de a începe proiectarea și execuția. În acest sens am început demersurile pentru obținerea unui credit care va sprijini aceste proiecte pe care le avem în derulare. (...) Eu vă asigur că în momentul în care vom avea posibilitatea, fiindcă vom face o notificare către Comisia Europeană, în așa fel încât contribuțiile atât ale municipiului Brașov, cât și ale județului Covasna și cele ale municipiului Sfântu Gheorghe, care și-au manifestat intenția de a intra în acest proiect, în momentul în care ne vor permite cei de la Consiliul Concurenței, vom face în așa fel încât să îi avem ca și parteneri, pentru că, până la urmă, trebuie să se înțeleagă că Aeroportul de la Ghimbav este un proiect regional, care ne va ajuta pe toți în dezvoltarea economică”, a declarat marți președintele CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Pentru a sublinia nevoia construirii aeroportului din județul Brașov, reprezentanții Agenției de Dezvoltare a Regiunii (ADR) Centru au prezentat date care arată că numărul de pasageri ai curselor aeriene sunt în continuă creștere în România. Dacă în 2015, peste 13 milioane de pasageri au călătorit cu avionul, în 2016 numărul acestora a crescut cu peste 20%. Creșterea s-a menținut și în 2017, când peste 20 de milioane de pasageri au utilizat transportul aerian din România.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.