ECONOMIC 4 decembrie 2019

Covasna, între județele care „se zbat în uitare, neputință și sărăcie”

de Iulia Drăghici - Taraș | 6645 vizualizări

Concluzia vine dintr-un studiu care analizează activitatea băncilor 

Județele Covasna, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Tulcea și Vaslui se „zbat în uitare, neputință și sărăcie”. Ideea reiese dintr-un studiu realizat de publicația online BankingNews.ro, care analizează activitatea băncilor în România. La polul opus se găsește capitala și Ilfovul, mai arată studiul, care punctează și discrepanțe uriașe între regiuni. 

Băncile reprezintă, oriunde în lume, motorul unei economii, inima care pulsează sângele, adică banii, în trupul unei țări. Harta României privită prin prisma acestui mecanism general valabil arată discrepanța majoră dintre zone.

Pentru a evalua interesul băncilor defalcat pe toate cele 41 de județe + București, publicația online www.bankingnews.ro a analizat, firesc, cum este distribuită rețeaua teritorială la nivelul întregii țări. Natural, acolo unde sunt multe unități bancare înseamnă automat că există activitate economică, piață potențială și premise pentru dezvoltare. În opoziție, acolo unde economia bâjbâie, unde investițiile se lasă așteptate și unde nu există preocupare pentru evoluție, agențiile bancare sunt rare”, arată analiza publicată luni de site-ul BankingNews.ro. 

Studiul relevă faptul că „economia României trăiește din performanțele notabile a 8 județe (București + Ilfov, Cluj, Timiș, Brașov, Bihor, Constanța, Iași și Prahova) și activitatea onorabilă pe care o generează alte 11 județe (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Dolj, Galați, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu și Suceava). Restul județelor, 22 la număr, sunt departe de plutonul consemnat, zbătându-se în neputință și nepăsare administrativă. Neajunsurile și sărăcia sunt vizibile cu ochiul liber mai cu seamă în 10 județe (Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Tulcea și Vaslui), care se diferențiază îngrijorător de restul țării” și vorbește totodată despre „imaginea ponosită și crispată a unei Românii rătăcite încă în conceptul de „societate multilateral dezvoltată”, promovată de nomenclatura ceaușistă”. 

Referitor la situația întâlnită în cele 10 județe din coada clasamentului, printre care și Covasna, autorii studiului vorbesc despre faptul că timpul a rămas pe loc, „aproape nimic notabil nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Pentru a face o comparație ce poate prezenta în detaliu nivelul de subdezvoltare, trebuie să menționăm faptul că cifra neoficială de 3 milioane de locuitori din București este similară sumei populației din cele 10 județe. Însă, numărul agențiilor din Capitală este aproape dublu față de rețeaua teritorială prin care băncile deservesc locuitorii din Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Tulcea și Vaslui. Înspăimântător și dezolant!”, punctează analiza pe datele adunate de BankingNews.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.