ECONOMIC 18 noiembrie 2021

Comunele Sita Buzăului și Sânzieni au depus cereri de finanțare însumate la peste 110 milioane de lei fiecare la programul „Anghel Saligny”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3049 vizualizări

Valoarea totală a cererilor de finanțare depuse de Primăria Sita Buzăului la Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” se ridică la 138 de milioane de lei și vizează șase proiecte pe care ar vrea să le realizeze cu bani de la guvern. Și Primăria Sânzieni a trimis șapte cereri de finanțare, a căror valoare totală însumează peste 113,6 milioane de lei. Sunt printre cele mai mari solicitări de fonduri transmise Ministerului Dezvoltării de UAT-urile din județul Covasna. 

Autoritățile locale din Sita Buzăului ar dori să folosească bani de la Guvernul României, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru două proiecte de modernizare de drumuri de interes local, etapele III și IV, pentru care ar fi nevoie de 38,9 milioane de lei, respectiv 41,7 milioane de lei, refacerea a 17 podețe din comună, investiție care se ridică la 12,3 milioane de lei, extinderea rețelei de canalizare, 10,5 milioane de lei, construirea și reabilitarea a șase poduri în comuna Sita Buzăului – cerere care se ridică la 23,2 milioane de lei, dar și înființarea rețelei de apă în satele Zăbrătău și Crasna – 11,2 milioane de lei. 

Nu am efectuat o prioritizare a cererilor, toate fiind la fel de importante pentru autoritatea locală”, ne-au mai transmis reprezentanții primăriei Sita Buzăului, ca urmare a unui răspuns la o solicitare a ziarului Observatorul de Covasna. 

Peste 113,6 milioane de lei este suma la care se ridică valoarea din cererile de finanțare depuse și de Comuna Sânzieni. Folosindu-se de acești bani, dacă se vor aloca, autoritățile ar dori să înființeze o rețea de canalizare menajeră, să extindă alimentarea cu apă, să modernizeze trei drumuri locale, să refacă un pod avariat în comuna Valea Seacă, dar și să înființeze o pistă de biciclete între Târgu Secuiesc și Sânzieni. 

Pentru această unitate administrativ teritorială, „cea mai urgentă pe lista de priorități este investiția în înființarea de canalizare menajeră”, ne-a informat Primăria Sânzieni. 

Deocamdată nu se știe dacă și care dintre aceste cereri vor fi și finanțate, având în vedere că Ministerul Dezvoltării a anunțat săptămâna trecută că deși bugetul programului este de 50 de miliarde de lei, suma totală a cererilor de finanțare depuse la nivel național este de 137,59 de miliarde de lei. 

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Aceste 3.147 de unități administrativ teritoriale au depus 7.545 de proiecte. 

Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila. 

Programul național de investiții „Anghel Saligny” este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acesta se derulează în perioada 2021—2028. 

Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie.

Poate util de reamintit este și faptul că în urma discuțiilor din jurul acestui program s-a ajuns la dizolvarea alianței de guvernare, căderea Guvernului Cîțu și criza politică pe care o are de înfruntat în prezent România. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.