ECONOMIC 30 august 2017

Clădirea BNR va fi renovată anul viitor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1202 vizualizări

Transformarea clădirii într-un centru de inovare şi start-up pentru tineri întreprinzători începe anul viitor

Fostul sediul al Băncii Naționale a României din centrul municipiului Sfântu Gheorghe va intra în reabilitare la începutul anului viitor, dacă asociația IT care și-a asumat realizarea proiectului finalizează acest proiect până în octombrie.

Proiectul Design Bank devine realitate începând de anul viitor, a spus marți, într-o conferință de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

„Avem un acord cu asociația de IT. Ei trebuie să ne dea un proiect. Înțelegerea este că vor face, și din câte știu este aproape finalizat, un proiect de execuție pentru proiectul Design Bank. Noi vom include lucrarea în bugetul pe anul viitor. Inițial am vrut să fie inclus în bugetul pe acest an, dar dacă primim proiectul în septembrie – octombrie, nu mai avem cum să facem licitație și să începem proiectul anul acesta. Vom face între timp licitația și dacă se poate, în ianuarie, februarie, martie, începem lucrările de reabilitare”, a declarat primarul.

În luna mai, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat donaţia făcută de asociația IT Plus din Sfântu Gheorghe, care coordonează şi clusterul IT din judeţ, în valoare de peste 100.000 de lei, constând în documentaţia tehnică pentru realizarea acestui centru.

Fostul sediu al BNR din Sfântu Gheorghe a constituit ani la rând subiectul mai multor procese, dreptul asupra clădirii fiind revendicat deopotrivă de Consiliul Judeţean Covasna şi de Biserica Ortodoxă Română. Cele două instituţii s-au judecat pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra clădirii, care a fost „pasată” prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea ei în aplicare, drept urmare clădirea a rămas mai mult timp nefolosită.

La sfârşitul anului 2013, imobilul a fost trecut printr-o hotărâre de Guvern din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local. În schimbul fostei clădiri BNR, BOR a primit primul etaj din blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.