ECONOMIC 23 august 2022

Ciorile fac probleme în culturile de floarea-soarelui din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1304 vizualizări

Anul 2022 pare să fie plin de provocări, mari și multe, pentru agricultorii din județul Covasna. După ce seceta și atacurile urșilor au fost în prim plan, acum și ciorile intră pe lista generatorilor de probleme. Păsările vizează în general culturile de floarea-soarelui. 

Situația a fost sesizată de directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. 

Trebuie luate măsuri pentru că este o problemă, mai ales în contextul în care a crescut atât de mult prețul uleiului. Sunt sute sau mii de păsări care atacă lanurile de porumb și decimează culturile. În ritmul acesta ne putem aștepta la majorări și mai mari ale prețurilor, pentru că nu va mai fi producție”, a subliniat directorul APM Covasna. 

Problema este cu atât mai importantă cu cât producția de floarea-soarelui s-a triplat în ultimii ani în județul Covasna, ceea ce înseamnă că și pagubele sunt mai însemnate. 

Încercăm să găsim o soluție împreună cu alte autorități ale statului, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii, asociații ale vânătorilor. Situația nu arată bine. Au mai fost probleme cu ciorile, dar nu era așa vizibil la floarea-soarelui, pentru că nu se cultiva așa multă în județul nostru. Acum, de la 300 de hectare, am ajuns la 1.000 suprafață cultivată. În anii trecuți erau probleme la culturile de porumb, dar parcă nu așa sesizabile”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul Direcției de Agricultură a Județului (DAJ) Covasna, Kozma Bela. 

Potrivit acestuia, valoarea pagubelor va putea fi stabilită numai la recoltare, dar până atunci va fi nevoie de intervenții pentru prevenție și stoparea atacurilor păsărilor. 

Cioara este una dintre păsările protejate de lege, care poate fi vânată doar în anumite condiții, vizate de Ordonanța de Urgență nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. 

Sursa foto: agrointel.ro/ilustrativ

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.