ECONOMIC 30 mai 2022

Ce s-a întâmplat în cei doi ani de la înființarea Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1003 vizualizări

Se împlinesc doi ani de când la Sfântu Gheorghe s-a înființat, în premieră națională, Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri, o pârghie prin care mediul de afaceri poate să ofere autorităților locale avize consultative pe hotărârile care se referă la mediul economic. Chiar dacă la nivelul municipiului reședință de județ pare să funcționeze relativ bine, dorința reprezentanților de a extinde inițiativa la nivel județean, precum și în alte localități, nu s-a concretizat încă. 

Eu zic că funcționează bine. În ultima perioadă este mai liniște, dar în general funcționează bine și am rezolvat mai multe probleme. Până la urmă asigură un cadru mai formal pentru a discuta niște probleme care vizează mediul de afaceri la momentul de față din municipiul Sfântu Gheorghe și care este un cadru mai lărgit pentru că nu se rezumă numai la membrii Camerei, ci am folosit un algoritm prin care am selectat cei mai mari antreprenori din toate domeniile. Deci, pe criterii foarte obiective. Am reușit să rezolvăm mai multe probleme. Numai că îmi parerău că nu am reușit să ducem acest Consiliu Consultativ și în alte orașe. Am tot discutat și cu județul, să avem un Consiliu Consultativ și la nivelul județului, dar încă nu s-a materializat acest lucru, deși există voință. Dar încă nu am ajuns nicăieri”, ne-a spus joi președintele Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri pe nivel județean, care este totodată și președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András.

Printre subiectele care s-au regăsit în ședințele acestui Consiliu în cei doi ani de când s-a înființat se află, de exemplu, fostul hotel Bodoc – dacă se impune sau nu demolarea clădirii –, problema tarifelor de parcare din municipiu, modul de comunicare al impozitelor și taxelor și alte aspecte care vizează și mediul de afaceri. 

În anul 2020, la finele lunii mai, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, ASIMCOV și Clusterului IT Plus dădeau startul la Sfântu Gheorghe, alături de autoritățile locale, inițierii unui protocol de cooperare între primărie, consiliul local și mediul de afaceri, elaborat pentru dezvoltarea județului Covasna. Inițiativa a fost prezentată ca o premieră la nivel național și ca o modalitate prin care oamenii de afaceri pot să își spună părerea, prin avize consultative, atunci când autoritățile locale se pregătesc să ia hotărâri care vizează economia și afacerile. Primăria Sfântu Gheorghe a fost prima, și se pare că până acum și ultima, care a adoptat atunci acordul pentru demararea acestui parteneriat. 

Conform regulilor stabilite atunci, membrii consiliului consultativ sunt aleși printr-un mecanism transparent de selecție, din rândul firmelor prospere, din topul de profit, cifră de afaceri, număr de angajați, în cazul municipiului Sfântu Gheorghe – care își desfășoară activitatea pe raza reședinței de județ, respectiv din cele șapte categorii de activitate (industrie, servicii, turism, construcții, comerț, cercetare-dezvoltare, agricultură). Fiecare firmă selectată are dreptul, de asemenea, de a aduce în consiliu reprezentanții altor firme care nu trebuie să îndeplinească criteriile precizate anterior. 

La vremea respectivă se preciza și că numele membrilor din acest consiliu vor fi făcute publice pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Covasna. 

Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe are 23 de membri, toți antreprenori. Președintele acestui consiliu se schimbă, la nivel local, prin rotație din șase în șase luni. Printre obligațiile pe care și le-au asumat membrii acestui grup este și cea ca, atunci când li se cere părerea, să livreze punctul de vedere în termen de 7 zile. 

Rămâne de văzut dacă demersul se va dezvolta și mai departe, așa cum era planul inițial, va rămâne așa sau va fi un proiect care se va opri la capitolul „încercări”. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.