ECONOMIC 5 mai 2020

Antreprenorii covăsneni au dat dovadă de înțelegere, spune reprezentantul Camerei de Comerț

de Iulia Drăghici - Taraș | 1402 vizualizări

În județul Covasna, nu s-au solicitat certificate de forță majoră

Firmele din județul Covasna nu au solicitat Camerei de Comerț și Industrie certificate de forță majoră, spune președintele instituției, Edler András. Acest fapt arată că partenerii contractuali au dat dovadă de înțelegere, a mai explicat acesta. 

Nu am emis certificate de forță majoră. Certificatul de forță majoră ajută părțile în cazul în care există un contract, în care există niște obligații și din cauza forței majore, partea care este obligată să facă ceva, să livreze ceva, nu poate. Și atunci, noi, studiind documentele, putem să eliberăm, pe contract, un astfel de certificat de forță majoră prin care într-adevăr să zicem că din cauza forței majore acea persoană, acea firmă, nu-și poate îndeplini obligațiile contractuale față de parteneri. La momentul de față, v-am spus, nu prea există, adică noi, cel puțin Camera de Comerț Covasna, nu am emis astfel de certificate de forță majoră, pentru că nu ni s-a solicitat, ceea ce înseamnă că partenerii au reușit, fără un astfel de certificat, să cadă la o înțelegere în ce privește amânarea obligațiilor contractuale și așa mai departe. (...) În momentul de față, dar și în general, este important să ne punem și în locul celuilalt, al partenerului nostru de afaceri, și să ne gândim în mod empatic. Pentru că este o situație în care trebuie să fim mult mai atenți unii la alții, inclusiv ca parteneri comerciali, pentru a trece mai ușor de această perioadă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele CCI Covasna, Edler András. 

Existența cazurilor de forță majoră și influența acestora asupra executării obligațiilor comercianților este avizată, în conformitate cu prevederile art.4 lit. j a Legii 335/2007, de camerele de comerț. 

„Epidemia de coronavirus nu este neapărat o situație de forță majoră, ce poate fi invocată în mod universal, pentru refuzul de a executa un contract. Aici intervine rolul specialiștilor de la camerele de comerț, care analizează punctual fiecare caz, și pe baza documentelor prezentate de solicitant avizează (sau nu) o anumită situație ca fiind de forță majoră”, se arată într-un articol publicat pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna în 23 martie. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.