Afacere StartUp Now lansată de doi tineri - plimbări cu balonul cu aer cald
Doi tineri din municipiul Târgu Secuiesc, Izolda şi Gyula Kovács, au câştigat o finanţare prin Programul StartUp Now şi au lansat o nouă ofertă turistică şi de agrement în judeţul Covasna - plimbări cu balonul cu aer cald.
Kovács Gyula a declarat joi, pentru AGERPRES, că datorită acestui program a reuşit să-şi transforme un vis în realitate, acela de a pilota baloane cu aer cald, dar şi de a-şi transforma hobby-ul într-o afacere.
„Am avut un vis şi în fiecare dimineaţă îi spuneam soţiei, la micul dejun, că o să facem asta într-o zi. Nu aveam fonduri, baloanele sunt scumpe, plus că mai trebuia să fac şi şcoala de pilotaj (...) Am fost anul trecut şi am dat examenul în Ungaria, am făcut teoria, apoi practică în ţară. E o treabă foarte serioasă, îţi trebuie pregătire ca şi pentru pilotarea aeronavelor, trebuie să ştii totul, de la meteorologie până la navigare, trebuie şi examen psihologic şi medical”, a declarat Kovács Gyula.
Balonul l-a cumpărat din Cehia, cu aproape 60.000 de euro, după care şi-a pregătit echipa de suport.
„În Europa sunt doar trei fabrici de baloane, iar noi l-am cumpărat din Cehia. A costat aproape 60.000 de euro. Am mai pus şi noi bani şi am cumpărat şi un jeep ca să putem să ne deplasăm, pentru că mai avem o echipă după noi care ne ajută să decolăm şi să ne recupereze de unde aterizăm (...) Este o afacere de nişă pe piaţa românească (...), nu e concurenţă mare”, a mai spus acesta.
Cei care doresc să se plimbe cu balonul cu aer cald trebuie să se programeze cu 14 zile înainte. Zborul se efectuează în grup de minimum 3-4 pasageri, iar călătoria durează aproximativ o oră.
„Zborurile depind foarte mult de condiţiile meteo. Programările se fac cu 14 zile înainte, dar cu câteva zile înainte de data stabilită mai vorbim la telefon să vedem dacă vremea ne permite să facem călătoria (...) În Cappadocia (Turcia) peste 2.000 de persoane zboară zilnic cu baloanele, pentru că acolo sunt cele mai bune condiţii pentru aşa ceva (...) Vă aşteptăm la o plimbare. E linişte acolo sus”, a mai spus Kovács Gyula.
Programul StartUp Now, derulat anul trecut de Consiliul Judeţean Covasna, a oferit posibilitatea unui număr de 40 de tineri să obţină un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 de euro pe baza unor planuri de afaceri.
Printre aceştia se mai numără Máthé Zoltán din Târgu Secuiesc, care a deschis la Sfântu Gheorghe un restaurant tip fast-food în care se servesc cartofi prăjiţi, folosind materie primă locală, precum şi Varga Lajos Szilárd din Covasna, care a avut ideea creării unui webshop, unde producătorii locali să-şi poată vinde produsele.
Claudia Epure, o tânără în vârstă de 30 de ani, a depus, împreună cu prietena ei Dona Bejgăneanu, un proiect pentru înfiinţarea unei ludoteci în Sfântu Gheorghe şi a câştigat 40.000 de euro prin programul Diaspora Restart.
Ludoteca sa, o „bibliotecă” cu jucării aflată pe strada Ciucului, a devenit de ceva vreme unul dintre locurile preferate de întâlnire a familiilor cu copii mici.
A studiat sociologie, a fost voluntar într-un proiect european în Polonia, a locuit o vreme în Franţa, iar de aproape un an de zile s-a mutat la Sfântu Gheorghe.
„Eu sunt de loc din Arad, dar am locuit în Bucureşti o mare parte din tinereţe, după aceea am fost printr-un proiect european în Polonia, unde l-am cunoscut pe soţul meu, francez. După aceea am locuit puţin în Franţa şi apoi ne-am mutat aici, la Sfântu Gheorghe, împreună cu fetiţa noastră. Soţul meu a crescut la ţară, e dintr-un sătuc foarte mic, vecinii lui cei mai apropiaţi sunt la 4 km, deci el e obişnuit în pustietate aproape. Mie îmi plăcea la Bucureşti, cu două milioane de locuitori, şi atunci, cumva, ăsta e un mijloc la care am ajuns, un compromis (...) Ne-am gândit să facem un loc în care să poţi să vii cu copilul şi să te simţi bine, să fie un loc unde să fie vorba şi de educaţie şi de relaxare. Totdeauna asta am avut în cap, fiindcă mi se pare important să ne petrecem timpul liber într-un mod cât mai sănătos. E un proiect pe care l-am scris pentru o finanţare europeană împreună cu colega mea, Dona, ea m-a ajutat la multe idei şi am creat acest loc. Avem foarte multe activităţi, avem jocuri, avem trambulină, avem şi o bucătărie unde copiii pot să facă mâncare, avem foarte multe cărţi, îmi sunt foarte dragi. Uneori avem zile de naştere, petreceri, ateliere de ştiinţă cu lego şi încercăm să aducem tot timpul alte activităţi şi alte idei pentru a atrage lumea, fiindcă într-un oraş mic, cum este Sfântu Gheorghe, nu avem tot timpul ce să facem şi încercăm să diversificăm”, a mai spus Claudia Epure.
Sursă foto: GYULA KOVACS / Facebook și CLAUDIA EPURE / Facebook