ECONOMIC 3 octombrie 2017

ACR contestă supraimpozitarea cu 400% a unei clădiri din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 903 vizualizări

Conducerea Automobil Clubul Român - filiala Covasna contestă hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe de supraimpozitare cu 400% a unei clădiri aflate în administrarea sa, intenţionând să apeleze la instanţa de judecată pentru anularea documentului adoptat recent de aleşii locali.

Reprezentantul filialei Automobil Club Român (ACR), Gică Agrigoroaie, a declarat luni, pentru AGERPRES, că imobilul în cauză, situat pe stada Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, a găzduit pe vremuri fostul abator comunal şi este clasat ca monument istoric, iar intervenţiile pentru renovarea acestuia necesită multe fonduri şi multe aprobări.

Potrivit acestuia, clădirea se află într-o zonă izolată a oraşului, iar, în opinia sa, nu afectează aspectul urbanistic al acestuia, aşa cum susţin autorităţile locale.

„Clădirea cred că are peste o sută de ani, este monument istoric categoria B şi pentru efectuarea lucrărilor nu se poate interveni oricum, trebuie aprobări speciale, nu se poate apuca oricine să renoveze. Am avea nevoie de o sumă foarte mare de bani ca să o reabilităm (...) Clădirea nu este la drumul mare, este într-o zonă retrasă, marginală a oraşului, (...) dar părerea mea este că autorităţile locale au luat aceste măsuri ca să ne constrângă, pentru că vor să pună mâna pe terenuri şi pe clădiri“, a declarat Gică Agrigoroaie.

El a mai adăugat că a informat conducerea centrală a ACR în legătură cu măsura luată de Consiliul local, cu recomandarea de a cere Prefecturii Covasna să solicite retragerea hotărârii, iar în caz contrar să o atace în contencios administrativ.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a început încă de anul trecut să supraimpoziteze clădirile neglijate, care au un impact negativ asupra aspectului urbanistic al oraşului.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că, potrivit noului Cod fiscal, autorităţile locale pot majora cu până la 500% impozitele pentru terenurile şi clădirile neglijate, în funcţie de anumite criterii.

Primele imobile intrate în vizorul autorităţilor locale au fost sediul Oficiului Judeţean de Poştă Covasna, aflat în centrul municipiului, supraimpozitat cu 300%, şi un imobil aflat pe strada Nicolae Iorga, ce aparţine Societăţii Electrica SA, aflat într-o stare mult mai precară, supraimpozitat cu 400%.

Săptămâna trecută, Consiliul local municipal a aprobat supraimpozitarea cu până la 400% a patru clădiri aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, printre care Protopopiatul Ortodox şi Automobil Clubul Român.

Clădirile au fost identificate de Poliţia locală, iar proprietarii au fost somaţi în prealabil să le repare în termen de şase luni.

În vizorul autorităţilor locale se mai află o serie de clădiri rezidenţiale, precum şi clădiri din zona industrială a oraşului care au fost abandonate după privatizare.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.