ECONOMIC 11 octombrie 2017

10 octombrie, zi de sărbătoare pentru produsele românești

de Iulia Drăghici - Taraș | 639 vizualizări

Autoritățile județene din Covasna laudă inițiativa legislativă de a avea o zi dedicată produselor agroalimentare românești

Directorul Direcției Agricole a județului Covasna a susținut marți, 10 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că ideea legiuitorilor de a institui o zi națională dedicată exclusiv produselor românești este una foarte bună și binevenită.

Potrivit legii 168/2017, sărbătoarea ar urma să fie marcată anual la data de 10 octombrie, zi în care să se organizeze programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului.

„Noi de ani de zile tot promovăm produsele locale și încercăm să îndemnăm oamenii să consume produsele locale, iar instituirea unei legi care include toate produsele românești, indiferent de regiune, este o idee foarte bună. O astfel de lege acoperă acea idee de consuma cât mai multe produse din țară. (...) Prin promovarea autoconsumului promovăm de fapt prelucrarea produselor locale, care aduce o valoare adăugată mai mare, adică banii noștri rămân acasă”, a declarat marți, directorul Direcţiei Agricole a judeţului Covasna, Könczei Csaba, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a mai precizat că deși legea nu este lungă, ci are doar trei articole, ea definește foarte bine conceptul de produs românesc. „Prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”, a citat directorul Direcției Agricole în fața reprezentanților presei.

Potrivit Agerpres, proiectul legislativ a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD și ALDE, care susțin că prin instituirea acestei zile „se dorește încurajarea producției agricole naționale pentru consumatorii români, precum și pentru cei ce dețin spații de vânzare (comercianți), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. De asemenea, se dorește îmbunătățirea statutului producătorului român în lanțul alimentar scurt și încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone și de produse tradiționale”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, și de Camera Deputaților la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional. Președintele Klaus Iohannis a semnat, la 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi națională a produselor agroalimentare românești, Legea 168/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017, mai arată Agerpres.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.