ECOLOGIE 13 martie 2024

Un model de urmat: conviețuirea cu urșii, la Băile Tușnad

de Iulia Drăghici - Taraș | 1794 vizualizări

Până să aștepte să rezolve Ministerul Mediului sau Consiliul Județean problema urșilor, primarii și autoritățile locale au la îndemână soluții. Dacă au voință și interes. Aceasta este lecția care o predă României orașul Băile Tușnad din județul vecin, Harghita, care se pregătește să primească oficial titulatura de „comunitate bear smart”. De trei ani, aici s-au derulat în paralel mai multe acțiuni care au dus la un rezultat foarte bun: de exemplu, de la 220 de mesaje Ro-Alert în 2021, în 2023 au fost doar 8, spune primarul. Totul pleacă de la o mai bună comunicare și înțelegere. Iar investiția a fost de aproape 200 de mii de euro, fonduri norvegiene, dar și din alte surse, ca strângeri de fonduri și donații internaționale. 

Rezultatele proiectului „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” au fost prezentate marți, într-o conferință de presă, organizată la Băile Tușnad. La activitate au luat parte nu doar coordonatorii proiectului, ci și primarul Butyka Zsolt, respectiv specialiști de la Fondul Mondial pentru Natură (World Fund for Nature - WWF). 

Inițiat în 2022, proiectul s-a dezvoltat în patru direcții. 

Una a fost crearea unei aplicații mobile, „TusnadEcoBearWatch”. Poate fi folosită atât de localnici, cât și de turiști. Aplicația este una interactivă și este folosită și pentru comunicare, educație, dar și pentru a raporta pagube și evenimente în care sunt implicați urși.  

Tot în cadrul acestei inițiative, au fost deschise ușile sălii de conferințe „TusnadEcoBearCave”, unde turiștii, dar și localnicii, pot afla, în grupuri, istoria orașului Băile Tușnad, relația sa cu urșii și toate activitățile menite să îmbunătățească coexistența. Aici se organizează expoziții, proiecții de filme, evenimente interactive și diverse prezentări.

În același proiect, a fost organizat „TusnadEcoBearFest”, în 2022 și 2023, un festival cu aproape două mii de participanți, care au putut afla, într-un cadru interactiv, cu muzică și prezentări, mai multe despre urși. 

Nu în ultimul rând, în 2022 și 2023 au fost organizate două conferințe, prima în limba română, respectiv a doua în engleză, pe aceeași tematică. Sub numele „TusnadEcoBearConf”, au fost prezenți specialiști din 7 țări, care au avut 25-30 de prezentări pe an.

Proiectul a avut o finanțare de 150.000 de euro, prin Programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

A fost derulat în perioada 15 martie 2022 - 14 martie 2024, de Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad. 

Rolul autorităților locale 

Partea interesantă este că în paralel s-au derulat și alte acțiuni, ceva mai practice. 

Primarul Butyka Zsolt a spus că s-a format o echipă specializată de intervenție, care cu timpul a câștigat experiență, dar în același timp s-au făcut și câteva cercetări, pentru a studia situația și a afla de ce ajung urșii în oraș. Au fost derulate de specialiști de la WWF (World Fund for Nature) și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. 

Așa s-a făcut inventarierea gardurilor electrice, s-a constat că parcurile erau necurățate și desișurile le permiteau urșilor să găsească loc pentru a se retrage, s-au inventariat pomii fructiferi de pe domeniul public (nu și din privat) și s-a decis scoaterea lor și plantarea în loc a unor arbuști decorativi, care nu tentează animalele sălbatice. Cu toate că situația în sine a creat haos, pentru că oamenii și presa nu au fost de acord de la început cu scoaterea pomilor fructiferi, în cele din urmă s-a dovedit o soluție potrivită. 

Acesta a fost primul pas când a început povestea conviețuirii”, a mai spus primarul. 

O poveste care, spun cei implicați, poate fi multiplicată și în alte comunități, dacă există interes și inițiativă locală în acest sens. 

WWF a făcut aici investiții totale de 45.000 de euro, în echipamente pentru echipele de intervenție (bodycam, camere cu senzori de mișcare, colare/zgărzi cu video și GPS, pentru a studia fenomenul habiturării ursului) și studiile derulate în zonă. 

Deja, autorități din Argeș, dar și unele din Slovacia s-au interesat de metodele aplicate aici, cu intenția de a le multiplica în zonele lor, potrivit spuselor lui Imecs István, managerul proiectului, gazdă a conferinței de la Băile Tușnad.

Totuși, deși modelul de bună-practică, promovat de specialiști și autorități, este la o aruncătură de băț de județul Covasna, nu s-au făcut referiri că de aici s-ar fi remarcat vreun interes. 

Cert este că autoritățile locale din Băile Tușnad sunt convinse că anul acesta vor avea și mai puține probleme cu urșii, iar cele care vor apărea, vor fi gestionate mai bine, profesionist și rapid. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.