ECOLOGIE 20 aprilie 2023

Târgu Secuiesc, pe harta internațională a misiunii UE de „Adaptare la schimbările climatice”

de Diana Pantelimon | 1578 vizualizări

Municipiul Târgu Secuiesc a aderat la Misiunea Uniunii Europene de „Adaptare la schimbările climatice” și este unul dintre cei 301 semnatari ai Cartei Misiunii. Alături de alte șapte orașe din România (Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Roman, Sibiu, Suceava, Fierbinți-Târg din județul Ialomița), orașul Târgu Secuiesc va primi ajutor internațional, astfel încât până în anul 2030 să devină adaptabil și rezistent la schimbările climatice.

Orașul covăsnean are astfel oportunitatea de a accesa finanțări pentru o dezvoltare urbană cu accent pe infrastructura verde și albastră. 

„Municipiul Târgu Secuiesc se numără printre cele opt orașe din România, care au aderat cu succes la misiunea Uniunii Europene de «Adaptare la schimbările climatice» (EU Mission Adaptation to Climate Change). În urma procesului de aderare, municipiul a devenit semnatar al Cartei misiunii Uniunii Europene, care permite orașului nostru să acceseze fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii verzi și albastre, iar dezvoltarea urbană durabilă să fie centrată mai mult pe populație. Orașul nostru are astfel oportunitatea de a construi rețele la nivelul Uniunii Europene și de a accesa finanțări. Prin urmare, am făcut încă un pas pentru a pune Târgu Secuiesc pe harta rețelei internaționale de orașe semnatare a Cartei europene”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a primăriei.

Dintre beneficiile aderării și semnării cartei amintim oportunități de finanțare pentru cercetare și inovare, proiecte pilot și demonstrații (bugetul pentru 2023-2024 fiind de 138 de milioane de euro, prin programul de finanțare „Horizone Europe”), sprijin privind adaptarea la schimbările climatice, oportunități de a crea rețele pentru a învăța și a face schimb de experiență între regiuni sau autorități și comunități locale, sprijin în implicarea cetățenilor în luarea deciziilor, participarea la Forumul anual al Misiunii și vizibilitate pentru regiunile participante și autoritățile locale, potrivit actelor oficiale.

Concret, acțiunile de cercetare și inovare se vor adresa reconstrucției zonelor afectate de fenomene meteorologice extreme, refacerea câmpiilor inundabile sau crearea unor orașe „perfect adaptate”, gata să reziste unor furtuni sau unor valuri de căldură. Există, totodată, posibilitatea de a porni inițiative comune cu alte misiuni și programe europene. 

Cum a ajuns Târgu Secuiesc pe harta internațională a semnatarilor Cartei Misiunii de „Adaptare la schimbările climatice”?

„Am aplicat cu un proiect de trei pagini în limba engleză cu informații despre oraș, obiective și viziuni. Domnul primar a semnat, am aderat și ne-au ales. Suntem acolo! Fără niciun cost suplimentar. Eu mereu caut pe internet, pe site-uri oficiale, nu doar Facebook, Instagram sau altele. Sau țin legătura cu prietenii mei din alte orașe, din alte țări și comunicăm, facem networking. Propria experiență, networking-ul și know-how sunt mână în mână. Trebuie să fim vizibili ca să putem colabora și cu alții. Să știe că suntem deschiși și avem viziune”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul Dr. Szilveszter Szabolcs.

Sursa foto: Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.